Dermesztő jövőt jósolt az IMF: Tartósan magas marad az infláció, nem várható fellendülés Magyarországon

A Nemzetközi Valutaalap közölte borús előrejelzését.

Gazdasági szempontból nehéz lesz a jövő év Magyarország számára, a fellendülés egyelőre nem látható — derült ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa egy frissen megjelent előrejelzés szerint, melyet a portfolio.hu ismertetett.

A főbb megállapítások szerint az idén a korábban vártnál erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez tovább lelassulhat. Ugyanakkor

az IMF tartós inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számít.

A konkrét számok tükrében ez azt jelenti, hogy

  • a 2022-es 5,7 százalékos gazdasági növekedés után jövőre jelentősen lassulhat az aktivitás, csak 1,8 százalékos növekedésre számít az IMF.
  • Az éves átlagos inflációt tekintve a Valutaalap szerint alig lesz csökkenés jövőre, az idei 13,9 százalék után még mindig 13,3 százalékos lehet az áremelkedés.
  • Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet. Idén a GDP 6,7 százaléka lehet a deficit, igaz, sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja kizártnak az energiaszámla miatt. Az IMF még jövőre is a nemzeti össztermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya.

Csaba László közgazdász egy keddi interjújában elmondta, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank három ok miatt nem tudja lassítani az inflációt, és erősíteni a forintot:

  • megkésettek, elégtelenek a monetáris intézkedések,
  • lényegében nincsenek költségvetési lépések, rossz a kommunikáció,
  • a magyar gazdaságpolitika hitelességi válságba került.

A professzor szerint, előre látni lehetett, hogy az extrém laza gazdaságpolitika miatt előbb-utóbb nagyon magas lesz infláció, megbomlik a fiskális egyensúly. A kormány gazdaságélénkítő intézkedései gazdasági értelemben károsak voltak, csak rövidtávú politikai célokat szolgáltak, azt mondani pedig, hogy nem lesz további kamatemelés, nagy hiba volt.

(24.hu)

Valódi Hírek