Elzárták a meleg vizet több budapesti iskolában: Bősz Anett az állami tankerületekhez fordul

Szívszorító állapotok.

Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese Facebook-oldalán írta meg a hírt: több iskolában elzárták a melegvizet, és a menzát is felfüggesztik. Mint írta, ez a rezsiválság közepén még további terheket ró a családokra, akiknek így az ebédet is biztosítaniuk kell a gyerekeknek.

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

Aggasztó hírek érkeznek a fővárosi oktatási intézményekből, akár többszáz fővárosi diák nem már nem jut melegvízhez, és nem kap meleg ebédet hétfőtől, ha az intézményeknek „spórolniuk kell” az energiafelhasználással.

Annak ellenére, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szeptember végén arra szólította fel a köznevelési intézmények fenntartóit, hogy minden intézmény minden épületrészében biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet, Dr. Illés Valér, a Budapesti Gazdasági SZC Teleki Blanka Közgazdasági Technikum igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy spórolásra hivatkozva „felfüggeszti” az épületben található

tálalókonyha

működését 2022. október 3-tól, diákjait 14 óra után a közel lévő BGSZC Szent István Technikum konyhájára irányítanak át ebédelni.

A melegvizet már elzárták az iskolában. Így történt a Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum esetében is, a tegnapi napon, 2022. szeptember 27-én külön értesítés nélkül megszüntették a melegvíz-szolgáltatást. Aminek a következménye az lesz, hogy az intézményekben nem lesz megoldható a gyermekek étkeztetése.

Ezek a döntések nemcsak jogszerűtlenek, de embertelenek is.

Ezek az intézmények semmilyen körülmények között sem jogosultak a konyha működésének felfüggesztésére, mivel az a terület kizárólag a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében van, az a fővárosi étkeztetési szolgáltató (ÉSZGSZ) kizárólagos üzemeltetési területe, feladatellátási helye.

Nem hiszem, hogy az állami fenntartó által irányított technikum igazgatója saját szakállára hozna olyan döntést, amelynek következménye, hogy több száz diákja hétfőtől nem jut meleg ételhez időben.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ezeket az ebédeket a családok már

megrendelték, kifizették,

és az elszaladó energia- és élelmiszerárak mellett most egy „helyettesítő” ebédről is gondoskodniuk kell, ha nem akarják, hogy a gyerekek korgó gyomorral üljenek a padban.

Levélben fordultam és személyes egyeztetésre hívtam a tankerületi központok vezetőit és a szakképzési centrumok kancellárjait, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonaiban levő oktatási intézményekben – az általános és középiskolákban – biztosítsák a közétkeztetési feladatok elvégzését.

Nem fordulhat elő, hogy „spórolásra” hivatkozva lezárják a konyhát vagy az étkezőt úgy, hogy nincs megoldva a gyerekek ellátása időben és megfelelően.

A fővárosi oktatási intézményekben azt tapasztalom, hogy a kormányzat már nem biztosítja a szükséges forrásokat a közoktatási intézmények működtetésére sem, ezért döntenek úgy az igazgatók, hogy lekapcsolják a meleg vizet vagy a tálalókonyhát.

A Főváros elhivatott abban, hogy a kölcsönös együttműködéssel próbáljuk megoldani az állami fenntartók és iskolák rezsi költségmegtakarítás miatt felmerülő üzemeltetési nehézségeit, esetleges közös javaslatokkal a költségcsökkentés lehetséges megoldásait feltérképezni, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.

Valódi Hírek