Mi történt? Orbán teljes kifizetési stopot rendelt el a kormányzati szerveknél

Csak a béreket lehet utalni.

Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség — számolt be róla a Telex.

A 2000-es határozatok ugyan nem titkosak, így nem tartalmaznak minősített adatokat, ám a kormány mégis úgy gondolja, hogy jobb őket elrejteni a nyilvánosság elől, ennek okán nem kerülnek be a Magyar Közlönybe. Ezek közé tartozik a 2257/2022-es határozat is, amely arról szól, hogy

október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja.

Egy ilyen kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.

Ez alól négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

A lap forrásai szerint arról lehet szó, hogy a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által még májusban bejelentett állami kiadáscsökkentéseket most ellenőrizni kell, amely intézkedés erős nyomásgyakorlásként is értelmezhető. Májusban a kormány megtakarításokat fogalmazott meg a beruházási költségeken és a folyó kiadásokon, „most meg kell nézni, hogy ki mit vállalt, és ki mit teljesített. Ennek a rendcsinálásnak az eszköze ez a rendkívüli, ráadásul nem is transzparens intézkedés” — írta a lap.

Megjegyezték, májusban a kormány megtakarításokat fogalmazott meg a beruházási költségeken és a folyó kiadásokon és „most meg kell nézni, hogy ki mit vállalt, és ki mit teljesített”. Ennek a rendteremtésnek lehet az eszköze ez a rendkívüli, és nem átlátható intézkedés is.

(telex.hu)

Valódi Hírek