Határozati javaslatot nyújt be az árnyékkormány, hogy Orbán ne akadályozhassa meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Az unióból csak a magyar kormány nem ratifikálta a csatlakozási kérelmet.

Az árnyékkormány határozati javaslatot nyújt be az országgyűlésnek arról, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát — közölte az árnyékkormány sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes.

A politikus vázolta a helyzetet: Oroszország ukrajnai háborúja miatt Svédország és Finnország is kezdeményezte a csatlakozását a NATO-hoz.

Július elején mind a harminc NATO-tagállam — köztük Magyarország is — támogatta a két ország csatlakozását. Ez azonban még kevés, hiszen a tagállamok parlamentjeinek is jóvá kell hagynia a csatlakozást.

Ez a 30 tagállamból 28-ban megtörtént, csak Törökország és Magyarország

nem ratifikálta ezt a saját jogrendjében.

A kormány egyelőre be sem nyújtotta az országgyűlés elé a csatlakozás jóváhagyását, így ezzel mi vagyunk az egyetlen olyan uniós tagállam, amely még nem hagyta jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Az árnyékkormány megvizsgálta a kialakult helyzetet.

Az köztudott, hogy Oroszországnak nem érdeke, hogy a két ország NATO-tagállam legyen, ugyanakkor ez Európa — egyben Magyarország — elemi érdeke is.

A magyar kormány egyértelműen

orosz érdekeket szolgál azzal,

hogy még mindig nem ratifikálta a két északi ország csatlakozását, mondta Vadai Ágnes.

Az árnyékkormány ezért határozati javaslatot nyújt be az országgyűlésnek arról, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát.

Vadai szerint az elmúlt évek magyar külpolitikáját látva Orbán Viktor minden döntésénél joggal merült fel az orosz befolyás, ebben az esetben pedig

hatványozottan így van.

A videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek