Elkaszálta a magyar államot az Európai Bíróság: Durván bántalmaztak egy keresztény menekültet

Nem ez az első eset.

Pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán egy iráni menekült. A férfi hiába próbálkozott az országba belépni és itt menedéket kérni, rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam

megsértette

a kollektív kiutasítás tilalmát, olvasható a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatásában.

A civil jogvédő szervezet azt írja, hogy az iráni férfi hiába várakozott Szerbiában, hogy beengedjék menedéket kérni a magyar tranzitzónába. Ezért 2016. szeptember 2-án szabálytalanul lépte át a határt egy szintén iráni sorstársával. Hazájában

keresztény hitre

tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre.

Amikor a rendőrök elfogták, a férfi jelezte, hogy menedéket szeretne kérni. Ahelyett, hogy rögzítették volna a személyes adatait és a menekültügyi hatóságnak átadták volna a menedékkérőt, a rendőrök megbilincselték. Kutyát uszítottak rá és bántalmazták.

Majd arra kényszerítették társával együtt, hogy a sérüléseik ellenére gyalog távozzanak a határkerítés kapuján át Szerbiába. Rajtuk kívül aznap még hetvennégy embert kényszerítettek át így, megfelelő eljárás nélkül.

Mindezt egy 2016-os törvénymódosítás tette lehetővé.

„A hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk”

– mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Ötévnyi működés után 2020 májusában számolták fel a röszkei és tompai tranzitzónákat, és beszüntették a menekültek tranzitzónás fogvatartását. Azóta újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot, legutóbb augusztus végén nyert pert a magyar állam ellen egy négyfős afgán család.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek