Kövér két új jobbikosnak engedi, hogy esküt tegyen, Hadházynak továbbra sem

Demokrácia, Fidesz-módra.

Nemrég lemondott a Jobbik két női országgyűlési képviselője, Végh Noémi és Szabó Hajnalka; utódjaik Kövér László előtt hétfőn máris letehetik az esküjüket. Mindez annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy

a házelnök továbbra sem engedi, hogy Hadházy Ákos felvegye a mandátumát.

A megválasztott zuglói képviselő az egyetlen az Országgyűlésben, aki még nem tette le az esküjét, ugyanis Kövér nem adott rá engedélyt.

Ennek előzménye, hogy az ellenzéki politikus bojkottálta a május 2-ai alakuló ülést a Fidesz kormányzása ellen tiltakozva. A házelnök azóta minden eszközével akadályozza Hadházy eskütételét — a képviselő így nem gyakorolhatja jogait, kötelezettségeit sem teljesítheti és fizetést sem kap.

{A}mikor rákérdeztek arra, hogy Hadházy Ákos, Zugló egyéniben megválasztott képviselője mikor teheti ezt meg, Kövér csak annyit válaszolt, hogy hamarosan, de nem a jövő hétfőn

— írta közleményében a Momentum.

A kormánypártok tovább korlátozták a véleményszabadsághoz fűződő jogot, ugyanis arról adtak be javaslatot, hogy veszítsék el a mandátumukat azon politikusok, akik nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén. Az ellenzék nemmel szavazott a javaslatra, azonban a fideszes többség megszavazta azt.

Az antidemokratikus döntés ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok. A DK közleményt is kiadott, amelyben leírták, a képviselői nemmel szavaztak az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának döntése ellen.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek