Előkerült a dokumentum: Ezeket vállalták Orbánék az uniós pénzekért cserébe — Teljesen átalakul a vagyonnyilatkozati rendszer

Itthon még nem dicsekedtek el vele.

Az Európai Bizottság kiadott egy 57 oldalas dokumentumot Magyarország vállalásairól, amit azonban itthon még nem közölt a kormány — írta a Portfolio kedd este.

Ebben többek közt az áll, hogy az Integritás Hatóság igazgatóságának tagjait nyílt pályázati felhívás keretén belül kell kiválasztani.

Ez a hatóság foglalkozik az uniós pénzügyi támogatások végrehajtásához kapcsolódó csalás, összeférhetetlenség és korrupció, valamint egyéb jogsértések és szabálytalanságok megelőzésével, feltárásával és korrekciójával.

A hatóságnak széles jogköre lesz, utasíthatja a hatóságokat vizsgálat lefolytatására, és

akár a vagyonnyilatkozatokat is ellenőrizheti.

A vagyonnyilatkozati rendszert is teljesen át kell alakítani: a magyar kormány vállalja, hogy egy olyan rendszert vezet be, amelyben a politikai vezetők, országgyűlési képviselők mellett a velük közös háztartásban élő hozzátartozók is kötelesek lesznek vagyonnyilatkozatot leadni.

Nem csupán a jövedelemről kell majd nyilatkozni, hanem a vagyonról is, ezt pedig közzé kell tenni egy nyilvánosan elérhető adatbázisban.

A kormány korábban vállalta a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozását is. A mostani határozatból kiderül, hogy ennek a testületnek a feladata lesz a már meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata, illetve új javaslatok előterjesztése is.

A Munkacsoport elnökeként az Integritás Hatóság elnöke fog eljárni.

A kormány vállalta, hogy a Munkacsoport 2022. december 15. előtt megtartja első ülését.

Vállalták továbbá, hogy

„2023. június 30-ig új korrupcióellenes nemzeti stratégiát (KNS) és intézkedési tervet (IT) fogad el, és különös figyelmet fordít a magas szinten elkövetett korrupció elleni küzdelem intézményi és jogszabályi keretének megerősítésére azáltal, hogy növeli az állami hatóságok tevékenységének átláthatóságát, ideértve a politikai vezetői szintet”.

 

Valódi Hírek