Elege lett a jegybanknak: Rettenetesen kiakadtak Parragh László kijelentésein

Megkérték, hogy maradjon csendben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének kijelentéseit elégelte meg a jegybank, és közleményt adott ki, melyben felszólítótták Parraghot, hogy tartózkodjon az ismeretek nélküli vélemény-nyilvánítástól.

Parragh László a Portfolionak adott interjúban bírálta a Magyar Nemzeti Bank döntéseit, többek között azt mondta, hogy ha egy-két éve felvettünk volna olcsón, alacsony kamattal devizaforrást, 10 éves futamidőre, akkor nem lenne semmi gond, most minden rendben lenne.

A jegybank azt írja, már korábban is kérték Parraghot,

hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg.

A devizakötvény-kibocsátással kapcsolatos bírálatra reagálva az MNB azt írja, hogy az elmúlt években a finanszírozási és piaci szempontokat szem előtt tartva az ÁKK több ízben bocsátott ki hosszú lejáratú devizakötvényeket, ahol sikerült is az alacsony kamatkörnyezetből származó előnyöket maximálisan kihasználni, mindezt úgy, hogy az államadósságon belül a devizarészarány ne haladja meg a 25 százalék körüli kritikus szintet.

Parragh azon kijelentését, hogy túl alacsony lenne az euró megtakarítások aránya, is vitatja az MNB. A jegybank szerint, az euróban való megtakarítás ösztönzése szűkítené a magyar állam finanszírozási lehetőségeit, valamint rontaná a monetáris politika hatékonyságát.

(via mnb.hu)

Valódi Hírek