Parragh László úgy tudja, a munkanélküliség nem ördögtől való, és úgyis nőni fog

Ilyen ez a recesszió.

Nem ördögtől való a munkanélküliség, „hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik” — mondta Parragh László a Portfoliónak adott interjújában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke sötét jövőt vetített előre: úgy véli, a munkanélküliség nőni fog, ám hozzátette: ez nem ördögtől való, hiszen a gazdaság sohasem állandó.

Parragh szerint

nincs annyi pénz a munkahelyek megőrzésére

a költségvetésben, hogy mindez elkerülhető legyen.

Példaként említette, hogy ha bezár egy élményfürdő a brutális rezsi miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, amivel a mellette lévő vendéglő nyitva tudna maradni.

Úgy véli: most azért kell dolgozni, hogy ezt a a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban megállítsuk, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez.

„A technikai recessziót nem hiszem, hogy megússzuk, de a mély válságot el kell kerülni. Ha bezár egy gyár, elküldik az embereket, leamortizálódik egy üzem, azt szinte lehetetlen újraindítani. A működés megtartása a legfontosabb”

— mondta.

Szerinte dönteni kell a növekedés támogatása és az infláció letörése között. Ugyanis ha csupán az inflációra koncentrálunk, akkora növekedés dől be, ha pedig a növekedésre, akkor még durvább lesz az infláció.

„Sajnos az árak emelkedése töretlen, az infláció szerkezete rossz, hiszen az energia- és az élelmiszerár növekedése duplája a fogyasztói árak átlagos növekedésének. Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió.

Ez fog bekövetkezni”

— fogalmazott.

Azt is közölte, hogy szerinte nem kellett volna idáig jutni, szerinte ezek a folyamatok Magyarországon

„már 3-4 éve elindultak, csak sokak számára a Covid-válság eltakarta azokat”.

Úgy folytatta:

„ha az EU a nekünk járó forrásokat időben folyósítaná, akkor kezelni lehetne a mérleghiányt. Az is segítene, ha az ország megtakarításainak egy része euróban lenne, nagy gond, hogy ez nem így van. Számomra elképzelhetetlen, hogy kizárólag forintban finanszírozzuk magunkat”.

 

Valódi Hírek