Kiderült: Változatos indokokkal, ingyen dobálja az állam az ingatlanokat a katolikus egyháznak

Törvényt is módosítottak, hogy könnyebb legyen.

Az Orbán-kormány tizenkét éve alatt az egyházak összesen 171 ingatlant kaptak meg ingyen, ebből 53 ingatlan tulajdonjogát az idei évben szerezték meg- írta meg az rtl.hu.

2010 óta legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, 2022-ben erre

3,1 milliárd forint

jutott. A kedvezményezettek általában a nagy egyházak és a hozzájuk tartozó vallási irányzatok, de a kisebb felekezetek is kaptak pár épületet.

Az ingatlanok ingyenes átadását egy 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Kezdetben az Országgyűlés döntésére is szükség volt, az elidegenítésről külön törvényt kellett alkotni. Az Orbán-kormány viszont később módosította a törvényt, már elég egy határozat is az átadáshoz.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, csak a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya az RTL-nek részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, és az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolta a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. Azt is mondták, hogy

„az intézmény működtetése, fenntartása, az intézmény hosszú távú szakmai működésének tervezhetősége sokkal könnyebb, ha az adott intézmény saját tulajdonú ingatlanban működik.”

A korábbi években hitéleti, oktatási vagy kulturális feladatok ellátására kaptak ingatlanokat az egyházak. Az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklás szerint az állam sok esetben szociális és gyermekvédelmi célokra hivatkozva mond le a saját vagyonáról.

Az állam egyre nagyobb mértékben

szervezi ki a feladatait

a felekezeteknek. De nagy szerep jut nekik a szociális otthonok működtetésénél, és a gyermeküdültetésben is.

Valódi Hírek