Finnország büszkesége, akit imádnak az emberek — Kicsoda Sanna Marin?

Karrierje példa lehet bárki számára. A Nyugati Fény portréja.

Sanna Marin nevét sokat hallhattuk az elmúlt időszakban a médiában. 2019-ben 34 évesen ő lett Finnország legfiatalabb miniszterelnöke. Azóta több válságon vezette át magabiztosan országát, de a botrányok sem kerülték el, nemsokára a finn választók mondhatnak ítéletet róla a 2023-as választásokon.

Sanna Marin 1985. november 16-án született Helsinkiben, gyerekkorát egy 15 ezer fős városban töltötte, Pirkkalában, Tamperétől délnyugatra. Nem volt könnyű élete, megrázkódtatásairól őszintén beszélt.

„Szegény család gyermeke vagyok. Helsinkiben születtem, de iskolás éveim alatt Pirkkalában éltem. Édesanyám gyermekkorát árvaházban töltötte, szüleim pedig apám alkoholproblémái miatt elváltak, amikor még csak néhány éves voltam. A családom tele van szomorú történetekkel, mint sok más finn családé”

–írta blogja 2016. novemberi bejegyzésében.

Szülei válása után édesanyja egy nőbe szeretett bele, Marin így egy szivárványcsaládban nőtt fel. Egy interjúban azt mondta: láthatatlannak érezte magát, amiért nem beszélhetett nyíltan családi hátteréről. Édesanyja azonban mindenben támogatta, gyakran mondta neki, hogy bármit elérhet az életben.

Marin hamar belépett a munka világába, 15 évesen már egy pékségben dolgozott nyári munkán, iskolaidőben pedig újságokat hordott ki, hogy zsebpénzhez jusson.

Egyetemi évei alatt pénztáros volt, hitelt semmiféleképpen nem akart felvenni, nem bízott benne, hogy vissza tudja fizetni. Szerinte, ha más lett volna a családi helyzete, lehet, hogy ezt másképp gondolta volna.

Sanna Marin a Pirkkala-i középiskolában

A tamperei egyetemen szerzett alap- és mesterdiplomát is,

családjában elsőként végezte el az egyetemet.

Sanna Marin már 20 évesen elkezdett a politikával foglalkozni, nem sokkal a középiskola elvégzése után belépett a finn szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetébe, a Szociáldemokrata Ifjúságba.

2008-ban, mindössze 22 évesen indult először választásokon, Tampere város Tanácsába szeretett volna bejutni, de ez nem sikerült neki akkor.

Ez nem szegte a kedvét, öt éven belül nem csak, hogy megválasztották a Városi Tanácsba, de ő lett az elnöke is.

Ezzel Finnország harmadik legnagyobb városának tanácsát vezette 27 évesen.

Országos ismertsége ekkor lett először, sokan csodálták vezetői stílusát, főleg miután megjelent egy videó arról, hogyan vezetett le egy 10 órás, nevetséges vitát egy új villamosvonal megépítéséről.

2015-ben már az országgyűlésbe is beválasztották, Tampere város Tanácsának elnöki tisztjét viszont továbbra is betöltötte, egészen 2017-ig.

Parlamenti képviselőként felfigyelt rá a Szociáldemokrata Párt elnöke, Antti Rinne is, Marin gyorsan a

párt alelnökévé is vált.

A pártelnök 2018 telén kezdett el betegeskedni, 2019 év elején koszorúér-trombózissal diagnosztizálták, nehezen tudott részt venni pártja kampányában. Ez nagy lehetőség volt Marin számára, aki akkor még mindig csak első ciklusát töltötte a finn parlamentben.

Rinne jobban lett, pártját győzelemre vitte a 2019-es választásokon, ezzel ő lett a miniszterelnök. Sanna Marin Finnország közlekedési és hírközlési minisztere lett az új kormányban.

Ez azonban nem sokáig maradt így, 2019 novemberében az egyik koalíciós partner, a Centrum Párt bejelentette, hogy a kirobbanó postássztrájk miatt elvesztette a bizalmat a miniszterelnökben, így Antti Rinne lemondott. 2019-ben decemberében a párt Marint szavazta meg Rinne utódjának, ezzel

ő lett Finnország legfiatalabb miniszterelnöke, mindössze 34 évesen.

Marin ekkor egy egyéves kisgyermek édesanyja volt, sokan meg is kérdőjelezték, mennyire alkalmas így az ország vezetésére.

„Soha nem gondoltam a koromra vagy a nememre. Azokra az okokra gondolok, amelyek miatt a politikába kerültem, és azokra a dolgokra, amelyek miatt elnyertük a választók bizalmát”

— nyilatkozta riportereknek miniszterelnökké választása után.

Sanna Marin új lendületet jelentett a finn politikában, sok fiatal választót sikerült megnyernie pártjának, akik azonosulni tudtak Marin szoptatós szelfijével (azóta eltávolította Instagram oldaláról), fiatalos berendezésű lakásával, vagy akár rockfesztiválokon való részvételével.

Marin egy ötpárti koalíciót kapott miniszterelnökségével, a koalícióban részt vevő pártoknak mind női vezetője van, egy kivételével mind egyidősek Marinnal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sanna Marin (@sannamarin) által megosztott bejegyzés

Miniszterelnöksége kezdetén rögtön szembetalálta magát a koronavírus okozta válsággal, amit Marin nagyjából féken tudott tartani, országában 196,000 ember betegedett meg és mindössze 1384-en haltak bele a vírusba a pandémia első 21 hónapjában.

Összehasonlításképpen Magyarországon összesen több mint 2 millió ember lett beteg, és 47 ezren haltak be a koronavírusba.

Kisebb botrányok az ő kormányzását sem kerülték el: 2021 decemberében egy szórakozóhelyre ment bulizni, miután szoros kontaktba került külügyminiszterével, akiről aznap derült ki, hogy koronavírusos. Marin bocsánatot kért a történtekért, elmondása szerint először azt mondták neki, nem kell karanténba mennie, mert teljesen oltott, később kapott üzenetet hivatali telefonján, amiben mégis az izolációt ajánlották, ezt azonban már nem tudta elolvasni, hiszen hivatali telefonját nem vitte magával bulizni.

Mostanában Marin egy újabb botránnyal került a hírekbe: több videó is napvilágot látott, amelyeken barátaival bulizik. A felvételeken Marin csupán táncol és énekel, bírálóinak azonban ennyi is elég volt ahhoz, hogy azt mondják, nem méltó egy ország vezetésére.

Marin szerint semmi takargatnivalója nincs, szabadidejében szeret a barátaival lenni, mint bármelyik más ember, attól rosszul érzi magát, hogy a felvétel napvilágot látott. Drogtesztet is csináltatott, ami természetesen negatív lett.

Marint ezek mellett támadták már egy magazinban megjelent fotója miatt is, amelyen blézerben és nyakékben látható, melltartó nélkül. Konzervatívok ekkor is a miniszterelnök hozzáértését kérdőjelezték meg, de sok finn nő állt ki mellette, ugyanolyan stílusban készült fotókat feltöltve közösségi oldalaikra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Trendi & Lily (@trendimag) által megosztott bejegyzés


.

Ezen botrányok sem rengették meg a miniszterelnökségét, aki magabiztosan vezeti Finnországot 2019 decembere óta. Sanna Marint egy higgadt vezetőnek írják le, aki mindig tájékozott az aktuális ügyekben, interjúk során személyesen ad át tájékoztató dokumentumokat az újságíróknak, és megvárja, míg elolvassák őket.

A pártjában baloldalon álló miniszterelnök fontosnak tartja a jóléti állam fenntartását, a klímaváltozás elleni küzdelmet és a női jogokat. Marin azt az ígéretet tette, hogy Finnország 2035-re nettó nulla energiafelhasználóvá válik, sokat tett a szülők szülés utáni egyenlő szabadságáért is.

Marin lánya 2018-as születése után megfelezte partnerével az otthon tölthető időt, sokszor beszélt ennek pozitív hatásairól. Pártjával nemrég jelentette be, hogy tovább fejlesztik a már most is jól működő finn oktatási rendszert, hogy még kisebb legyen a szakadék a gyermekek között.

Marin sokszor hangoztatta, hogy a finn oktatásnak köszönheti, hogy ilyen messzire jutott, hiszen minden gyermeket ugyanazok a lehetőségek illetik meg.

Ukrajna lerohanása után Marin rögtön sürgetni kezdte az oroszoktól való függés csökkentését, országa függetlenségével szakítva NATO-tagnak jelentkezett Svédországgal együtt. Az elsők között volt, akik ellátogattak Kijevbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz, és támogatását fejezte ki az ukrán néppel.

Szeptember 13-án az Európai Parlamentben szólalt fel, ahol az egységre hívta fel a figyelmet, támogatását fejezte ki Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán, szerinte nem szabad engedni az orosz zsarolásnak.

Sanna Marin kedvét a válságok és a botrányok sem vették el, továbbra is lendületesen vezeti pártját és országát, vezetői képességéről pedig majd a finn választók mondhatnak ítéletet a 2023 tavaszán tartandó választásokon, amire a miniszterelnök már most lelkesen készül.

 

Valódi Hírek