Kiderült: Oroszország „tüdőn lőtte magát” — Mégis működnek az EU-s szankciók

Jelentős mértékben estek vissza az orosz állami bevételek.

Orbán Viktor miniszterelnök számtalanszor hangoztatta, hogy az Oroszországgal szemben elrendelt büntetőintézkedések nem működnek és mint értékelte, „az Európai Unió »tüdőn lőtte saját magát«” a szankciókkal. Tekintve, hogy a nyersanyagok, különösen a gáz ára rendkívüli módon emelkedett az energiatőzsdén elsősorban amiatt, hogy az orosz Gazprom az EU-ba irányuló gázszállítást a politikai zsarolás eszközévé tette meg, az ebből származó orosz bevételek jelentősen emelkedtek, úgy látszott, a Kremlnek bőven vannak forrásai a háború finanszírozására — írja a Népszava.

Hozzátették, a Gazprom első félévre rekord mértékű, 41,36 milliárd dolláros profitról számolt be. Az orosz GDP sem esett olyan mértékben vissza, mint amennyire arra számítottak, az orosz állami statisztikai hivatal, a Roszstat adatai szerint a GDP az év első hat hónapjában mindössze 0,4 százalékkal csökkent, az éves visszaeséssel kapcsolatban is 4-5 százalékos a várakozás.

Azonban több kérdés is felmerül. Az uniós országok szakítani kezdtek az orosz kőolajjal és földgázzal, a legfontosabb importőr,

Németország például bejelentette, jövő év végéig teljesen függetlenedni kíván az orosz gázról, augusztusban pedig máris drámaian visszaestek az orosz állami bevételek.

Mint a Bloomberg hírügynökség beszámolt róla, Oroszország energiabevételei e hónapban több mint egy év óta a legalacsonyabb szintre csökkentek, mivel az Ukrajna elleni agresszió miatt elrendelt nyugati szankciók arra késztették a Kremlt, hogy kedvezményes áron adjon el olajat Ázsiába és szorítsa vissza az Európába irányuló gázáramlást.

Így Oroszország a piaci ár alatt értékesített olaj után nem részesült a magasabb árbevételekből. Ugyan augusztusban rekordmagas gázárakat mértek Európában, az orosz költségvetésen ez már nem érződik, mivel az állami Gazprom vállalat nyáron jelentősen csökkentette az Európába irányuló exportot. A lap megjegyezte:

Ezzel viszont előállt az a helyzet, hogy pont az orosz energiaóriás „lőtte tüdőn” magát.

Oroszország olaj- és gázbevételei, az ország költségvetésének több mint egyharmadát teszik ki, a múlt hónapban 671,9 milliárd rubelre (11,1 milliárd dollár) csökkentek, ami 2021 júniusa óta a legkisebb érték a pénzügyminisztérium adatai szerint.

Ez mintegy 13 százalékos visszaesés júliushoz képest.

Hamarosan pedig megállapodás születhet az uniós ársapkáról is, ami szintén komoly csapást jelentene az orosz gazdaság számára, ha az olajárat érintő maximalizált árról a világ hét legfejlettebb állama, a G7-ek megállapodnak, ami hamarosan bekövetkezhet.

Ugyan Vlagyimir Putyin elnök ígéretet tett rá, hogy leállítja az ezen intézkedést bevezető országokba irányuló exportot, az árplafon miatt Oroszország még nagyobb kedvezményre kényszerülne,

így tovább csökkennének a költségvetési bevételek.

(bloomberg.com / nepszava.hu)

Valódi Hírek