Most érkezett: Megszólalt a Magyar Orvosi Kamara az abortusz szigorításáról

Itt a MOK álláspontja.

Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást. Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme — mondta a 24.hu-nak Dr. Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium rendeletben szigorított az abortuszon: ezentúl ez ehhez a megoldáshoz folyamodni kénytelen nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját.

Azóta több, nőjogokkal foglalkozó civil szervezet is kritizálta a rendeletet, a változtatás ellen többen is felszólaltak, a Patent Egyesület tüntetést is szervez.

A DK szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján ez az első lépés az abortusz teljes betiltása felé.

„Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet, az már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell.

Így mi

mindenképpen amellett vagyunk,

hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező.

Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható”

— mondta a 24-nek Dr. Böszörményi-Nagy Géza.

Hozzátette: az orvosnak nem kell nyomást gyakorolnia, de minden olyan információval el kell látnia a pácienst, ami segíthet a döntésben.

(Kiemelt kép: Dr. Böszörményi-Nagy Géza, Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, 2022)

 

Valódi Hírek