Kiderült: Hatalmas amerikai segély érkezik Kelet-Európába, de Orbán miatt Magyarország semmit sem kap belőle

Két ország marad ki az amerikai segélyből.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, szeptember 8-án Kijevben jelentette be, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik kelet-közép-európai országnak. Kiderült, mindez mely országokat érinti.

Tájékoztattam Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának — írta a 24.hu.

Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből. Ezen túlmenően az amerikai külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust azon szándékunkról, hogy

további 2,2 milliárd dollárt kívánunk hosszú távú, külső katonai finanszírozásra fordítani Ukrajna és 18 szomszédja biztonságának megerősítésére.

Az amerikai külügy közleményében nem nevezték meg az érintett 18 országot, a transcontinentaltimes.com portálon ugyanakkor megjelent a felsorolás. Ebből az derül ki, hogy a segély leginkább a posztszovjet térség államait érinti: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szlovénia részesül benne.

A kelet-közép-európai régió államai közül egyedül

Magyarország és Szerbia marad ki a mostani támogatási csomagból.

A döntés mögött vélhetően politikai okok húzódnak meg, mivel a két ország vezetése szorosabb kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

(transcontinentaltimes.com / 24.hu)

Valódi Hírek