Kiakadtak a szakszervezetek Orbánék legújabb húzásán: Törvénytelen és jogsértő 18 fokos irodában dolgoztatni az embereket

Ezt elmérték Orbánék.

Halmozottan törvénysértő 18 Celsius-fokos irodákban dolgoztatni az alkalmazottakat — reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésére, amelynek értelmében ennél magasabb hőmérsékletet télen sem fognak biztosítani az állami intézményekben.

A MASZSZ szerint ígérete és kötelezettsége ellenére ismét egyeztetés nélkül, a lehető legrosszabb példát mutatva döntött a kormány a munkavállalók százezreit érintő fontos, az egészségüket is veszélyeztető változásról.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében idézi az Alaptörvény megfelelő cikkelyét, miszerint 18 foknál télen sem lesz melegebb az állami intézményekben. Mint írták,

minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.

„Hideg irodában dolgozni egészségkárosító, kockázatos és felháborítóan méltatlan munkakörülmény, vagyis, törvényellenes és jogsértő”

— mondta Zlati Róbert, a szövetség elnöke.

Zlati Róbert úgy véli, az ominózus – valószínűleg ismételten hatástanulmányok nélkül meghozott – döntéssel

munkáltatóként is súlyosan megsérti a kormány a munkavállalók jogait és veszélyezteti egészségüket is.

A szakszervezetek szerint felháborító, hogy erről a fontos, százezreket hátrányosan érintő változásról megint

egyeztetés nélkül, az érintettek – a munkavállalók – véleményét figyelmen kívül hagyva született meg egy fontos döntés.

Ezzel a kormány megszegte azt a Brüsszelben tett ígéretét, miszerint a munkavállalókat érintő változásokról nem fognak az érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül dönteni.

„A 18 fokos hőmérséklet-korlátozás a hatályos munkavédelmi szabályokat is súlyosan sérti, miközben a takarékosság jegyében elég lenne csak fokozottan betartani a törvényben előírt hőmérsékletet. Ugyanis 25 százalék energiát valószínűleg így is meg lehetne spórolni”

— fogalmazott az elnök a MASZSZ szakértőinek véleményére is hivatkozva.

A szakszervezet felszólítja a kormányt: fejezze be a munkavállalók elleni ámokfutást, állítsa vissza a törvényes – nem veszélyhelyzeti – kormányzást és a valódi szociális párbeszédet. A MASZSZ és a szövetség munkavédelmi szakértői készen állnak az egyeztetésekre – olvasható a közleményben.

(MASZSZ/Facebook / napi.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/08/tultoltak-orbanek-a-megszoritasokat-szabalyellenes-ha-a-kormany-18-fokra-csokkenti-a-kozepuletek-futeset

Valódi Hírek