Orbán Viktor olyan optimista beszédet adott elő csütörtök délelőtt, mintha nem is tudná, mi az az energiaválság

Egyidőben a rossz híreket hozó kormányinfóval.

A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a 70 milliárd forintból épült Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán.

Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő.

Közölte:

nálunk nem lesz energiahiány

és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés. Szerinte Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet

– jelentette ki, miközben Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy az állami intézményeket maximum 18 fokra lehet felfűteni, és az iskolák hőmérséklet-szabályozásán is gondolkozik a kormány.

Hangsúlyozta: a stratégiai célok között kiemelt helyen szerepel, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen, így azokat a programokat és fejlesztéseket, amelyek ebbe az irányba viszik a magyar gazdaságot, folytatni és erősíteni fogják.

Ezért hajtották végre az egyetemi modellváltást is és minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, mert „nemcsak a háborúhoz, de a kutatáshoz is ugyanaz a három dolog kell: pénz, pénz és pénz” – fogalmazott.

Minden nehézség ellenére itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, itt készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei és sok innováció születik Magyarországon – sorolta a kormányfő. Hozzátette: a folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

Orbán Viktor kifejtette: „a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából”, ami van, azt máshonnan kell idehozni és az energia, amely ideérkezik, drága. „Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal”, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül – magyarázta.

(via MTI)

Valódi Hírek