Rendkívüli: Fagyoskodni fognak az állami fenntartású intézmények dolgozói és bentlakói

18 fokig lehet csak „felfűteni” ezentúl.

Maratoni kormányülés után, csütörtökön 10 órakor rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely.

A jelenleg energetikai és gazdasági helyzetet értékelték a szerdai kormányülésen.

Gazdasági válsághelyzet alakult ki

„A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”

— mondta Gulyás. Az energiaválság legfőbb összetevőjének a gázhelyzetet nevezte.

„A gázár hektikusan mozog, a másfél évvel ezelőttinek a 10-szeresétől a 15-szöröséig terjedően mozgott a gázár az elmúlt két hónapban”

ezért a gázfogyasztást kell csökkenteni. A kormány Gulyás elmondása szerint magán spórol.

A kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével

25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést írtak elő

a kormányzati szerveknek és az állami fenntartású intézményeknek és gazdasági társaságoknak. A következő napokban minden tárca ezen fog dolgozni.

A legnagyobb támogatási program Európában Magyarországon van szerinte. Ha ma kellene kifizetni a rezsicsökkentési értékhatárig az áram- és a gázszámlát, az összesen egy magyar háztartásnak 180 ezerbe kerülne, de ehelyett 25 ezer forintot kell fizetni.

Gulyás méltatta az extraprofit-adót is.

Ennek ellenére mindenkit arra kérnek, hogy a gázzal és az árammal az észszerűség keretein belül óvatosan bánjon. Ennek érdekében

tűzifa- és barnaszén-programot hirdetnek.

A jövő héttől az erdőgazdaságoknál közvetlenül is lehet majd fát venni. Erre

hatósági árat állapítanak majd meg.

Mindenkinek biztosítanak legalább 10 köbméter fát a fűtési szezon kezdetéig hatósági áron. Jövő hét csütörtökön kezdődik ez az „akció”.

Szénprogramot is indítottak, állami elővásárlási jogot írtak elő a szénvásárlásra. Akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban teszik meg.

Támogatást jelentettek be a kis- és középvállalkozásokra. Munkahely-védelmi programra van szükség — jelentette be.

A kormány az energiaintenzív iparágakban is támogatási programot dolgoz ki.

A távhő kapcsán azt mondta: minden ezzel kapcsolatban megjelent álhír ellenére a távhőárak nem változnak a lakossági felhasználók számára.

Minden távhővel fűtő lakást mérőórával látnak el.

Az EU-val folytatott tárgyalásokról is beszélt Gulyás Gergely.

Egyetértenek a Bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek átlátható elköltése közös érdek, ezért a Bizottság minden javaslatát elfogadták, mindenben meg tudtak állapodni.

Hosszan beszélt arról, hogy a „baloldal” mindent megtesz azért, hogy a magyarok ne jussanak uniós pénzekhez.

A kormány arról is döntött, hogy új állampapír-stratégiára van szükség, amit már

el is fogadtak.

Egyes állampapírok hozamát megemelték, illetve újat is kibocsátanak. Az Államadósságkezelő Központ olyan állampapírt bocsát ki, aminek az induló kamata eléri a 11 százalékot.

Az ATV kérdésére elmondta, hogy az államigazgatásban dolgozóknál nem támogatják az otthoni munkavégzést, azt viszont el fogják rendelni, hogy az állami intézményekben 18 fok legyen.

A kérdésre, hogy a kormány hogyan tud segíteni az önkormányzatoknak, Gulyás azt felelte: válasszuk ketté a lakossági fogyasztók számláit és a középületek gáz- és villanyárait.

Elnézést kért, mert nem volt egyértelmű a havi diktálóknál, hogy egy úgynevezett jelleggörbe szerint számítják az átlagfogyasztást, azaz nem mind a 12 hónapban ugyanannyi az átlag.

Gulyás azt mondta, hogy tárgyalnak az önkormányzatokkal. A cél az, hogy mindenki saját maga spóroljon és saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket.

Az állam, ahol tud, segít szerinte.

Az ársapkákkal kapcsolatos kérdésről azt mondta a miniszter: az árstopokról, amelyek októberben járnának le, a következő kormányülésen fognak dönteni.

A Süli János lemondásával kapcsolatos kérdést nem kívánta kommentálni a miniszter, csupán annyit mondott, hogy köszönik a munkáját.

A Horthy-szoborral kapcsolatban azt mondta: csak a személyes véleményét mondhatja, szerinte ez nyilvánvaló provokáció, ám Horthy történelmi megítélésében vannak viták.

A V4-ek között egyre romló viszonyról a Heti TV kérdésére Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a V4-es együttműködésnek mind a négy állam a haszonélvezője volt, a motorja azonban a lengyel-magyar együttműködés volt.

Ebben az együttműködésben kell racionális közös álláspontot kialakítani. Szerinte csak abban van egyet nem értés, hogy Európának mit kellene tennie az orosz-ukrán háború okozta károk minimalizálásával kapcsolatban.

Úgy véli, ha ezt el tudják fogadni, akkor folytatható az együttműködés.

Az Index azt kérdezte, átírják-e a jövő évi költségvetést. Gulyás azt mondta,

egyelőre nem,

de novemberben újra át kell majd tekinteni, és akkor van esély, hogy átformálják.

Januárig szerinte nem érdemes ezen változtatni.

A kérdésre, hogy milyen vállalkozásokat támogatnak majd, azt felelte, hogy azokat, amelyek energiaigényesek. Ilyen például az üvegipar is, de több részletet nem mondott.

A Vodafone megvásárlásával kapcsolatban elmondta: akkor fognak mindenről tájékoztatást adni, amikor az adásvétel lezárult. Azt tehát nem árulta el, hogy pontosan milyen forrásból vásárolták meg a céget, és hogy ez az idei, vagy a jövő évi költségvetést érinti-e.

Ugyanakkor annyit mondott, hogy a legnagyobb eséllyel

hitelből történik a vásárlás.

Valódi Hírek