Elképesztő bejelentést tett Szijjártó: Egy újabb országgal kötöttünk megállapodást (+videó)

Új barátság köttetett.

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez, ami a mostani válságos időszakban segíthet a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában — jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter Limában csütörtökön.

A tárcavezető Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel való tárgyalása után azt mondta, hogy az ukrajnai háború példátlan gazdasági, politikai és biztonsági kihívások elé állítja a világot. Ez pedig szerinte megnöveli a megbízható partnerségek jelentőségét, főleg egy olyan ország számára, amely annyira nyitott gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország.

Szijjártó közölte: a magyar gazdaság válság alatti növekedésének szempontjából is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi együttműködéseink folyamatosan bővüljenek.

„A magyar-perui együttműködés szorosabbra fűzése is segít abban,

hogy az elkövetkezendő nehéz világgazdasági időszakban is növekedő pályán tudjuk tartani a magyar gazdaságot”

— magyarázta a tárcavezető.

Szijjártó beszámolt arról is, hogy ehhez jó alapot ad a kétoldalú kereskedelem tavalyi 62 százalékos bővülése, valamint hogy

a magyar cégek egyre erősebb pozíciót töltenek be a dél-amerikai országban.

Példaként hozta fel, hogy a Richter piacvezető több gyógyszer tekintetében is, illetve Peruban keresik a magyar technológiák felhasználásának lehetőségét a mezőgazdasági és élelmiszerfeldolgozási fejlesztésekhez, ezért szerinte különösen fontos az együttműködés a két ország agráregyetemei között.

A miniszter azt is mondta, hogy ezen fejlődő együttműködés aládúcolása érdekében három együttműködési megállapodást írnak alá a nap folyamán, amelyek alapvetően az emberek közötti kapcsolatokat segítik kialakítani, elmélyíteni.

Az első egy ösztöndíj-megállapodás, amelynek alapján 2023-tól évente húsz perui hallgató érkezhet a magyarországi egyetemekre. Emellett egyezmény születik a diplomáciai akadémiák közötti és a sportügyi együttműködésről, utóbbi különösképp az utánpótlásképzésre és a Teqball népszerűsítésére fókuszál — tájékoztatott.

Végezetül elmagyarázta, hogy felgyorsítják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalásokat annak érdekében, hogy a magyar vállalatok a lehető legelőnyösebb együttműködést tudják kialakítani perui partnereikkel.

Szijjártó a nap további részében megállapodásokat ír alá Miguel Ángel Rodríguez Mackay perui külügyminiszterrel, valamint találkozik Maria del Carmen Alva Prieto-val, a Kongresszus Külügyi Bizottság elnökével és Alejandro Munante Barriosszal, a Kongresszus második alelnökével.

Videó:

(MTI)

Valódi Hírek