FRISS: Keményen nekiment Orbánnak a cseh külügyminiszter a V4-ek szétrobbantása miatt

Nem kérnek belőle.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter a cseh képviselőházban kritizálta a volt cseh miniszterelnök, Andrej Babiš azon állítását, mely szerint Petr Fiala kormánya felbontotta a Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország informális csoportosulását, a V4-eket.

A cseh külügyminiszter azt mondta:

„Micsoda baromság, már bocsánat.

A V4-ek nem működnek, mert az Orbán-féle Magyarország más utat választott Ukrajna támogatásában, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia”.

Míg Lengyelország, a Cseh Köztársaság, valamint a három balti állam, igyekeznek a lehető legtöbb segítséget nyújtani az Oroszország által megtámadott Ukrajnának, addig Magyarország nem engedi, hogy területén keresztül fegyverszállítmányok haladjanak át a szorongatott ország megsegítésére.

„Természetesen mi az Európai Unióban előbb-utóbb meg fogunk állapodni valamilyen kompromisszumban, de szerintem nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter itt van és Tomio Okamurával fotózkodik, miről árulkodik ez?

Ez tehát a mai Magyarország, ez az Orbán mai Magyarországa, amitől Andrej Babiš miniszterelnöksége idején bábként hagyta magát vezetni, Budapestről. És ez nem igazán a Cseh Köztársaság szuverén politikája.

Andrej Babiš nem folytatott szuverén cseh politikát, nem kell, hogy Orbán vezessen minket.
Petr Fialának nincsenek bábjátékosai, ahogy nekem sincsenek”

— fogalmazott a cseh külügyminiszter.

(mandiner.hu)

Valódi Hírek