Kijöttek az adatok: Felmérték, hány tanár fog szeptembertől sztrájkolni

Ez a tanévkezdés más lesz, mint a korábbiak.

Maruzsa Zoltán levélben azt kérte a tanároktól, hogy ne támogassák a szeptember 1-jén induló polgári engedetlenséget, a pedagógus szakszervezetek felmérése szerint a tanárok több mint 99 százaléke nem érzi elegendőnek a kormány által felkínált jövő évi 14 százalékos béremelést.

A szakszervezetek augusztus második felében kezdtek adatgyűjtésbe azért, hogy felmérjék, hogyan vélekednek a közoktatásban dolgozó munkavállalók a kormány legutóbbi ajánlatairól, indokoltnak tartják-e a sztrájk fenntartását, illetve hogy a tiltakozás milyen formáit vélik elfogadhatónak.

Valamennyi megyéből, intézménytípusból elegendő válasz érkezett ahhoz, hogy az eredményeket kiértékelhessék, a legkevesebben Nógrád megyéből (itt található a legkevesebb érintett intézmény), a legtöbben pedig a fővárosból válaszoltak. A legtöbben az általános iskolákból, majd a gimnáziumokból, legkevesebben pedig a kollégiumi ellátásból válaszoltak a kérdésekre.

A válaszadók túlnyomó többsége – magasabb mint 99 százaléka – egyáltalán nem érzi elegendőnek a kormány által felkínált megoldást, vagyis hogy 14 százalékkal emelik a pedagógusbéreket. Összesen 1945 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy ez nem elfogadható, míg csupán 23 fő értékelte úgy, hogy a kormány ajánlata rendben van.

A többség folytatni akarja a sztrájkot, és ami meglepő, hogy a polgári engedetlenséget választók aránya is minden várakozást felülmúlt. A tanárok

29 százaléka

akár határozatlan idejű munkabeszüntetésben is részt venne, amennyiben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alapítványán keresztül a társadalmi összefogás segítségével ki lehetne pótolni a kieső jövedelmét.

A szakszervezetek szerint így akár egy 20 százalékos határozatlan idejű munkabeszüntetés is térdre tudja kényszeríteni a kormányt.

Minden harmadik pedagógus – 34,8 százalék – hajlandó lenne akár egy-két hétig is sztrájkolni. Ha nem kapnának támogatás a kieső jövedelmek kiegészítésére a sztrájkoló pedagógusok, akkor is csupán 10 százalék körüli azoknak az aránya, akik nem vennének részt a munkabeszüntetésben. A határozatlan ideig munkabeszüntetők száma ebben az esetben is igen magas, 14 százalék fölötti – írják. A többség – a kompenzáció kiesésével – az egy-két napos (38,5 százalék) vagy egy-két hetes (29,6 százalék) munkabeszüntetéseket preferálna.

(via napi.hu)

Valódi Hírek