Csúnyán elbukott a kormány kampánya: Alig érdekelt valakit az új, agyonreklámozott egyetemi szak 

Pedig még saját kabalafigurát is kapott.

Hét egyetem is meghirdette az először idén ősszel induló, Z-szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzést, amit komoly reklámkampánnyal harangoztak be, ennek ellenére alig jelentkeztek rá.

Az Eduline az idei általános és pótfelvételi statisztikái alapján azt írja, az ötéves tanári szakot az egész országban összesen

tizenhárom hallgató

kezdi majd el, az ennél jóval rövidebb mesterképzésre pedig huszonhatan jutottak be. Pedig az új szak az egyre súlyosabbá váló kémia-, fizika- és biológiatanár-hiányra adott volna választ.

A cikk szerint a természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z-generációra szabott (innen a szak beceneve) módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését.

Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt. A felvételin emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak.

Az új szak ötlete a felsőoktatási intézményektől érkezett, a képzés egyik ötletgazdája februárban a hvg360-nak azt mondta,

„abban, hogy sikerült kidolgozni és szeptembertől majd országosan elindítani az általunk Z-szaknak nevezett természettudomány szakos tanárképzést, biztosan szerepet játszott, hogy mindenki érzi: nő a feszültség a rendszerben a létszámok miatt”.

A szak a felvételi időszak előtt komoly reklámot kapott: külön oldala, Instagram-fiókja és Facebook-profilja is van, ahol a felvételizők kedvükre keresgélhettek a szakot meghirdető egyetemek között is. A közösségi médiában zee-szak néven futó egyetemi képzésnek lett

két kabalafigurája is,

akiknek a nevét Insta-sztoriban szavazhatták meg az emberek: Zoé és Zénó.

Valódi Hírek