Vizsgálatot indítottak a győri kórházban: Megtiltották, hogy pénzt kérjenek a holttestek megtekintéséért

Korábban „többletmunkára” hivatkozott az intézmény.

Az országos kórház-főigazgató írásban utasította a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetőségét, hogy

a jövőben nem kérhetnek pénzt a hozzátartozóktól az elhunytak holttestének láthatásáért.

Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) közölte az Úgy Tudjukkal, miután a lap a héten arról írt, hogy a győri kórházban – már 2019 óta – 5500 forintot kértek a hozzátartozóktól, amennyiben azok látni szerették volna elhunyt rokonuk, családtagjuk holttestét az elszállítás előtt.

A kórház azért kért pénzt a holttestek megtekintéséért, mert ennek megszervezése „a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe”, tehát többletmunkát jelent.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán reagált a hírre, szerinte egyáltalán nem jogszerű az intézkedés:

„Az elhunyt beteg megtekintése

igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik,

hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a NEAK finanszírozást a kórház megkapja. A NEAK finanszírozásban pedig, az elő-, illetve az utókezelés is beletartozik, jelen esetben a sajnos itt az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások,ezek közül is a beteg megtekintését jelenti. Különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő oda beszállította”.

(ugytudjuk.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/26/torvenytelenul-szednek-penzt-a-fideszes-varosban-attol-aki-a-halott-hozzatartozojat-akarja-latni

Valódi Hírek