Virágzik a biznisz: Hatalmasat kaszál az állam az emberek kilakoltatásán

Júniusban oldották fel a járványi alatti moratóriumot.

Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el azután, hogy június 15-én véget ért a kényszerértékesítési- és kilakoltatási moratórium – tudta meg az rtl.hu.

A civilek szerint a tilalom feloldása óta

30 százalékkal

több olyan ügyfelük van, aki valamilyen végrehajtási eljárás miatt kér segítséget. A következő hónapokban ráadásul jelentősen nőhet a nemfizető adósok száma, a családi kasszákat ugyanis érzékenyen érinti az infláció, a rezsiköltségek emelkedése, valamint a kétszámjegyű alapkamat is. Mindezt csak tetézné, ha eltörölnék a kamatstopot is.

A kormány nagyjából két és fél évnyi szünet után feloldotta a koronavírus-járvány miatt elrendelt árverezési- és kilakoltatási tilalmat. A moratórium ideje alatt – néhány kivételt leszámítva – nem lehetett kényszerértékesíteni az ingatlanokat, a benne élőket pedig nem lehetett az utcára tenni.

Június 15-től azonban ismét megindultak az árverések, ráadásul úgy tűnik, igen nagy tempóban: az rtl.hu Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (MBVK) származó információi szerint egy hónap alatt összesen több mint 1100, azaz naponta majdnem negyven ingatlant árvereztek el.

Összehasonlításképpen: korábban ilyen módon 5000-8000 ingatlant értékesítettek évente.

Az rtl.hu által megismert adatok azt mutatják, hogy az első hónapban átlagosan 9-10 millió forint körül alakultak alakultak a nyertes licitértékek, az összesített bevétel pedig

11,8 milliárd

forint volt. (Az alábbi táblázat a járvány éveit, valamint az árverési tilalom utáni első hónapot mutatja be.)

 

Valódi Hírek