Meghátráltak Orbánék: Mégsem engedik tarra vágni a természetvédelmi és Natura 2000-es területeket

Új rendeletükben figyelembe vették a tüntetők követeléseit.

Augusztus elején jelentette be Gulyás Gergely, hogy az ársapkás benzin vevőkörének szűkítése mellett a tűzifa kivitelének tilalma, illetve a fakitermelés bővítése mellett is döntött a kormány. A rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt.

A korábbi kormányrendelet után kedden érkezett egy újabb, amely kimondja az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozólag, hogy

„természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben

nem végezhető

tarvágás.”

A korábbi kormányrendelet nem tiltotta az állam természetvédelmi vagy Natura 2000-es területein való tarvágást, hanem könnyítette a természetvédelmi területen a tarvágás végzését, akár nagyobb területre kiterjesztve.

Nagy István, az Agrárminisztérium elnöke erre azonban Facebookon és a kormány.hu-n azt reagálta,

„fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása. (…) Természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében, az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos.”

(via Telex.hu)

Valódi Hírek