Rengetegen tiltakoztak Orbán barbár fairtó rendelete ellen (+fotók)

Túlment a határon a kormány.

Több ezren gyűltek össze a nyári strandszezon idején, pénteken délután megrendezett tüntetésen, amelyet az Orbán-kormány tömeges fakitermelést lehetővé tevő rendelete ellen szerveztek. A rendezvény délután fél hatkor kezdődött a Kossuth téren, az Agrárminisztérium épülete előtt.

Forrás: Kvasztics Fedor — Kötöttségek nélkül blog/Facebook

Előre lehetett tudni, hogy nagy figyelem övezi a fairtó rendeletet, ugyanis az ellene szervezett demonstráció oldalán több mint 57 ezren jelezték érdeklődésüket.

A demonstrációt az LMP szervezte, de számos más ellenzéki párt is részt vett, így például a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület is jelen volt.

Demokratikus Lendület/Facebook

Hat óra után nem sokkal már több ezren jelen voltak a téren. Az első felszólal Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere volt, aki megjegyezte, valószínűleg

a kormány sem számított ekkora ellenállásra,

amikor az erdőirtásokat lehetővé tevő rendeletről határozott.”Tarvágás, ez Orbán Viktor kormányának az új jelszava, ami nagyjából mindent el is mond róluk” — jelentette ki Baranyi.

A következő felszólaló az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet volt, aki arról beszélt, az erdőpusztítás nem játék, és a miniszterelnök nem játszhat az emberek jövőjével. Kiemelte, a fanyűvő rendelet nem megoldás a téli tüzelésre, ugyanis nedves fával nem lehet fűteni. Arra is emlékeztetett, hogy a Mátrai Erőmű korábban bezárt blokkjait is újraindítják.

Schmuck elmondta, jelenleg kétmillió hektár erdő van Magyarországon, ami csak hatoda annak, amennyi a klímasemlegességhez kelleni.

Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk

— emelte ki, hozzátéve, hogy az erdő nem csupán kirándulóhely, hanem „oxigéngyár” is.

Pap Dániel, az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet 20 éves aktivistája karcos hangú beszédében állt ki a kockázatvállalás mellett, és reméli, komoly fellépésre kérte a résztvevőketa minket elnyomó hatalmasok ellen. Azt mondta, nem tudja tétlenül nézni, „ahogy tönkretesznek mindent„.

Legyünk ott, és láncoljuk magunkat oda minden fához

— szólított fel ellenállásra mindenkit. Jelezte, jövő héten a Széchenyi téren folytatják a tiltakozást.

Forrás: Kvasztics Fedor — Kötöttségek nélkül blog/Facebook

Keresztes László Lóránt LMP-politikus, Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke felhívta a figyelmet, hogy egyre több polgármester, köztük kormánypártiak is kiállnak a rendelet ellen (Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármesterének tiltakozásáról mi is írtunk).

A természeti kincsek védelme nem lehet soha pártpolitikai acsarkodások része” — mondta. Megemlítette, hogy több alkalommal felkereste levélben Novák Katalint, hogy álljon ki az erdővédelem mellett, de válaszra sem méltatta őt. Tapsot kért a rendelet ellen kiálló Fidesz-politikusoknak, az államfőt azonban kifütyülték a résztvevők.

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke egy verssel köszönt be, majd felidézte egyesület jelmondatát: Budapest nem terepasztal, hanem élőhely. Szerinte a fák miatt is nevezhető élőhelynek a város. Arra kérte a résztvevőket, hogy locsolják a fákat, mert azok nagyon szenvednek a szárazságtól.

Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája látványos akcióval mutatta meg, hogyan működik a tarvágás. A résztvevők karjaikkal lombkoronát formáztak, majd egy láncfűrésszel a levegőben cikázott minden irányban, és ezután a megcélzottaknak le kellett tenniük a kezüket.

Az utolsó felszólaló Ungár Péter LMP-frakcióvezető volt, aki jelezte, hogy a természetrombolást meg fogják akadályozni. Azt javasolja, hogy az ország minden pontján alkossanak riadóláncokat, hogy megakadályozzák a fakivágásokat. „Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a saját testünkkel Magyarország természeti kincseit” — jelentette ki.

Forrás: Kvasztics Fedor — Kötöttségek nélkül blog/Facebook

A tömeg a demonstráció végeztével leült a Kossuth téren, és csendben tiltakozott. Ezt követően több százan indultak el a Margit híd irányába, és rövid időre megbénították a forgalmat.

(Címlapfotó: Kvasztics Fedor — Kötöttségek nélkül blog/Facebook)