Súlyos problémák vannak a Jobbik népszavazási kérdésével az EU-tagságról

Ennek is gyorsan vége lehet.

Beszámoltunk róla, hogy a megélhetési válság közepén, amikor Orbánék kinyírtak 450 ezer kisvállalkozót, alig lehet tankolni a kutakon, hetente árazzák fel az élelmiszereket a boltokban, és a fejünk felett lógnak a százezres gázszámlák, akkor az MSZP egyetlen EP-képviselője, Ujhelyi István azzal óhajtotta felhívni magára a figyelmet, hogy Magyarország uniós tagságáról kezdeményez népszavazást.

Az MSZP-s politikus azóta egy Hegedüs Zsuzsa-emlékdíjat érdemlő alakítással egy nap alatt meggondolta magát és visszalépett az ötlettől, a Jakab Pétert kiszorító Jobbik azonban szintén ráugrott a témára.

Gyöngyösi Márton, a megmaradt Jobbik elnöke hétfőn reggel tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy hivatalosan is kezdeményezték a népszavazást, kérdésük így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”

Mint a fenti kérdésből látszik, igyekeztek megkerülni, hogy a kérdés Magyarország nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségeit érintse, amit

tilt az Alaptörvény.

A választókat ugyanis nem lehet közvetlenül az EU-tagságról kérdezni, ahogy a Brexit esetében az Egyesült Királyságban történt, hanem csak arról, hogy akarják-e megkötni az Országgyűlés kezét, hogy ne lehessen a kilépésről (Huxit) szavazni.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász már 2020 decemberében kifejtette a blogján, hogy a Huxit úgy kerülhető el, ha a parlamentet a választók népszavazáson kötelezik, hogy ne dönthessen a kilépés mellett.

Lattmann most a Jobbik népszavazási kezdeményezésére reagálva arról írt, hogy a kérdést szerinte nem látta jogász, mert az

nem felel meg az egyértelműség követelményének,

és inkább azt kellett volna kérdezni, hogy

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés köteles legyen elutasítani az olyan indítványt, ami Magyarország Európai Unióból való kilépésére irányul?”

A két népszavazási kezdeményezésről már vasárnap vita tört ki az ellenzéki politikusok között. A Momentum politikusai, Cseh Katalin és Kele János több kommentben is arról írtak, hogy veszélyes felelőtlenség az EU-tagságot érintő népszavazást kezdeményezni, mert azt a Fidesz könnyen a saját céljaira, épp a kilépés támogatására használhatja.

A DK-s Sebián-Petrovszki László a Parlamentben már májusban kijelentette, hogy az intézmény kiüresítése miatt pártja a ciklusban nem kezdeményez és nem támogat népszavazásokat.

„Magyarországon egy érvényes népszavazás döntött a csatlakozás mellett, és most is

70 százalék

feletti az uniós tagság támogatottsága” – jelezte hétfőn lapunknak a Demokratikus Koalíció, hogy nem változtatnak korábbi álláspontjukon.

(444.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek