DK: Soha többé nem fogunk népszavazást kezdeményezni vagy népszavazási kezdeményezést támogatni!

Sebián-Petrovszki László szerint színjáték az egész, amiben nem vesznek részt.

„Amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet népszavazáson. Mi éppen ezért nem leszünk a színjáték része, és a továbbiakban nem fogunk népszavazást kezdeményezni vagy népszavazási kezdeményezést támogatni!”

– jelentette ki pártja nevében hétfői felszólalásában Sebián-Petrovszki László, a DK parlamenti képviselője.

Sebián-Petrovszki hangsúlyozta: „Orbán Viktor törvénytelen kormánya, éppúgy tönkretette a népszavazás intézményét, mint ahogy tönkretette Magyarországot is”.

Emlékeztetett: az Orbán-kormány idején nem volt érvényes és eredményes népszavazás Magyarországon az Orbán-kormány alatt.

„Nulla darab ilyet sikerült 12 év alatt összehozni” — mutatott rá, majd hozzátette: kétfajta eset volt az elmúlt 12 évben, amikor népszavazási szándék merült fel ebben az országban.

Az egyik, amikor Fidesz félt a népszavazási a kérdésektől, ezért megakadályozta a referendum kiírását. Példaként említette a vasárnapi boltbezárás ügyét, vagy a budapesti olimpia kérdését: a Fidesz inább végül lehátrált az ügyről, nem vállalták a felelősségét a népszavazás kiírásának.

Másrészt voltak azok az esetek, amikor a Fidesz saját magának írt ki népszavazást, amit propagandacélokra használt, ám ezek is érvénytelenek lettek — hangsúlyozta a politikus.

2016-ban – a valóságban soha nem létező – , kötelező betelepítési kvótáról volt itt egy népszavazás, idén áprilisban pedig – a szintén soha nem létező -, óvodai genderlobbiról.

„Az a közös bennük, hogy mind a kettőt nem létező dolgokról írták ki – mondjuk ki nyíltan -, Magyarországon az elmúlt 12 évben, akkor lehetett népszavazást tartani, amikor valami „fakenews”-ra, a kormány szándéka szerint kiírtak népszavazást”.

„Ezt is természetesen csak úgy tudták megtenni, hogy a Nemzeti Választási Bizottságot, illetve a bírósági vezetést, lecserélték az önökhöz hű pártkáderekre, csak így tudtak átcsúszni a népszavazási kérdések ezekben az ügyekben”

— emelte ki Sebián-Petrovszki, hozzátéve:

„Ne csodálkozzanak ezért azon, hogy mi törvénytelennek tartjuk ezt a kormányt”.

A politikus emlékeztetett, hogy négy hónap alatt semmi nem történt a Fudan és az álláskeresési járulék ügyében kiírt népszavazások esetén sem, az emberek januárban adták az aláírásukat ehhez. Mint elmondta, az Orbán-kormányban semmiben nem lehet népszavazással dönteni, mert a Fidesz viccet csinált a népszavazás intézményéből, és azt is saját hatalomtechnikai céljaira használja fel.

„Ez nem hiba a rendszerben, ez maga a rendszer. Az önök rendszere ilyen”.

— húzta alá.

Sebián-Petrovszki szerint Orbán Viktor törvénytelen kormánya kiüresítette a magyar népszavazást, ezért

„Mi, a Demokratikus Koalíció, ebben a színjátékban nem fogunk részt venni, minden alkalommal ki fogjuk mondani, – most is -, hogy amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig önöknek köszönhetően, a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet népszavazáson.

Éppen ezért, a továbbiakban nem fogunk népszavazást kezdeményezni, népszavazási kezdeményezést támogatni, mert ezzel is mi csak ennek a színjátéknak a résztvevőivé válnánk”.

„Mi, a Demokratikus Koalícióban, a történelem jó oldalán állunk. Mi a magyarok oldalán állunk, éppen ezért ebben a színjátékban nem fogunk részt venni. Erre számítsanak tőlünk!”

— zárta felszólalását a politikus.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek