Áll a bál: Csúnyán kiakadt az erdélyi színházigazgató Orbán náci beszéde után

Melegebb éghajlatra küldte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde a fajok keveredéséről tett kijelentései miatt különösen emlékezetesre sikerült. A zsidó szervezetek mellett megszólalt az ügyben az amerikai külügy, és erdélyi értelmiségiek is petíciót írtak, amit Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Magyari Nándor László, neves és elismert romániai magyar értelmiségiek indítottak.

Gáspárik Attilával, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatójával a szeretlekmagyarorszag.hu készített interjút, ahol bővebben kifejtette a véleményét.

Az interjú elején Gáspárik rögtön leszögezte, hogy a Magyarországon kialakult képpel ellentétben Erdélyben többen vannak azok, akik felfogják, hogy ők Romániában élnek és ott is adóznak, ezért nem szólnak bele a magyar politikába.

„Ám ugyanezt elvárjuk, akármelyik EU-tag országtól, hogy ne jöjjön ide a területünkre, mint egy gyarmatra, ne osszon ki minket, ne oktrojálja ránk a véleményét, ne beszéljen a nevünkben.”

– mondta. Hozzátette, hogy nagyon sok jóérzésű román embert is zavart, hogy Orbán vállalhatatlan kijelentéseit összemosták egy erdélyi településsel.

Az erdélyiekről alkotott tévhit onnan alakulhatott ki Gáspárik szerint, hogy a média ott is a Fidesz kezében van. Elmondása alapján ennek az az oka, hogy az újságokat már nem tudják pusztán az olvasókból fenntartani, így külső támogatók kellenek. A Fidesz pedig lecsapott erre a lehetőségre.

Gáspárik elismerte, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a román politika sokáig ellenséget látott az erdélyi magyarságban.

„ha ehelyett felkarolta volna azt, és pozitívan diszkriminálva helyzetbe hozza, gazdasági és kulturális befektetésekkel, akkor az erdélyi magyarság egy része sem kívül keresné a boldogságot. Ezt a küzdelmet, amit 32 éve folytatunk, meglovagolta a magyar kormány a szép beszédével, azzal a retorikával, hogy „majd mi segítünk”.”

– fogalmazott.

Elmondta, hogy bár Romániában nincs diktatúra, a magyarországi helyzet hozzájuk is átszivárog.

„Engem leginkább az zavar, hogy az én területemre jön valaki és olyanokat mond, amivel aztán

engem is azonosítanak.

És hiába mondom, hogy „én kérem Tusnádra kirándulni járok, vagy védeni az ősi növényvilágot, vagy szemetet szedni a turisták után”, de sajnos Tusnádot a következő 30-40 évben ezzel fogják azonosítani. Az illiberalizmussal, és mindennel, ami ott hangzott el.”

Gáspárik Attilával egyébként a közelmúltban lapunk is interjút készített az erdélyi magyarok helyzetéről. Itt olvashatod:

https://nyugatifeny.hu/2019/12/10/maga-zoltan-ingyenes-koncertjei-nekunk-egyaltalan-nem-tesznek-jot-interju-gasparik-attilaval

Valódi Hírek