Áll a bál: Erdélyi magyarok (!) tiltakoznak Orbán „fajkeveredős” náci beszéde miatt

Valami elkezdődött: már nekik sem fér bele.

A magyar miniszterelnök hétvégi tusványosi beszéde ellen tiltakozva kezdeményezett petíciót négy erdélyi értelmiségi — írta meg a foter.ro.

Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója úgy gondolja: vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt, fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva.

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport petícióban azt írja:

„Emberi »fajok« nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol »kevert fajú« poszt-Nyugat áll szemben a közép európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a Második Világháborúhoz és

a Holokauszthoz

vezető korszak retorikáját idézi föl.”

Gáspárikék szerint ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban, „amely évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

A kezdeményezők felróják az RMDSZ-nek és „az erdélyi magyar média túlnyomó részének”, hogy

cinkosan hallgatnak,

ami nem szolgálja a romániai magyarok érdekeit. Elvárják, hogy az RMDSZ vezetői szólaljanak meg és „határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől”.

A petíciót >>ITT TUDOD<< aláírni.

Gáspárik Attilával egyébként a közelmúltban lapunk is interjút készített az erdélyi magyarok helyzetéről. Itt olvashatod:

https://nyugatifeny.hu/2019/12/10/maga-zoltan-ingyenes-koncertjei-nekunk-egyaltalan-nem-tesznek-jot-interju-gasparik-attilaval

Valódi Hírek