Navracsics bejelentette: Bármire hajlandóak, csak az EU küldjön pénzt

A miniszter közölte, a maga részéről támogatja a hitel igénybevételét.

Még az idén megegyezésre számít a magyar kormány és Brüsszel között mind a helyreállítási alap, mind pedig a 2021–27-es uniós fejlesztési ciklus partnerségi megállapodása ügyében a tárgyalásokért felelős Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter kijelentette: a magyar fél minden javaslatra nyitott, és nem akar forrást veszíteni. A helyreállítási alaphoz kapcsolódó hitel felvételéről még nem született kormánydöntés.

„Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megállapodjunk. Nem rajtunk fog múlni, ha ez elmarad. (…) Nyitottak vagyunk minden javaslatra, minden tárgyalási pozícióra. Meg akarunk állapodni”

— hangoztatta sokadszorra Navracsics, akit a helyreállítási alap forrásairól kérdeztek újságírók egy pénteki sajtóeseményen.

A területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott,

a múltkori 98,2-ről már 98,8 százalékra teszi az év második felében való megegyezés valószínűségét, de ha rajta múlna, még ma délután aláírnák a dokumentumot.

„A magyar fél nem akar forrást veszíteni, egyértelműen megvan benne a politikai akarat, és ha az elvárások rendszerét egyébként többször módosító brüsszeli testület is meg akar állapodni, akkor meglesz a közös pont”

— vélekedett.

Navracsics arra is emlékeztetett, hogy a kormány már két törvénymódosítási javaslatot is beterjesztett az Országgyűlésnek az Európai Bizottsággal való egyezség érdekében, de a folytatódó tárgyalási sorozatban elképzelhetők még jogszabály-változtatást igénylő lépések. Arra a felvetésre, hogy ilyen lehet-e az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, úgy reagált: önmagában nem egy ab ovo elutasítandó kérdésről van szó, de a téma nem szerepel a brüsszeli egyeztetések napirendjén.

A bizottság jogállamisági aggályaival kapcsolatban Navracsics közölte: a magyar kormánynak augusztus 22-ig kell megfogalmaznia a válaszlevelét. Azzal azonban elbüszkélkedett, hogy

Magyarország még az Európai Bizottság saját nyilvántartásai szerint sem tartozik a legkorruptabb tagállamok közé.

Felidézte egyúttal azt a magyar vállalást, amely szerint a nemzeti forrásból megvalósuló beruházások esetében az egyszereplős közbeszerzések arányát is az uniós átlaghoz csökkenti a kormány.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde befolyásolhatja-e a brüsszeli tárgyalásokat, Navracsics azt mondta, nem találkozott még ennek semmilyen következményével.

Közölte továbbá: a kormány még e hónap végéig benyújtja a 2021–27-es fejlesztési időszakra vonatkozó összes – szám szerint nyolc – operatív programot az Európai Bizottságnak, amelynek ezt követően öt hónapja van az értékelésre. A cél, hogy ez év második felében megköttessen Magyarország és Brüsszel között a partnerségi megállapodás, majd a brüsszeli testület jóváhagyja az operatív programokat, és így megkezdődhessen a források folyósítása.

A Világgazdaság kérdésére, hogy a helyreállítási alaphoz hasonlóan e folyamat során is elképzelhetők-e jogi aggályok Brüsszel részéről, Navracsics azt mondta: az operatív programok kifizetéseihez is kötődnek bizonyos intézményi feltételek, de ezekkel kapcsolatban jelen pillanatban nincs vita.

A helyreállítási alaphoz kapcsolódó hitel felvételéről még nem határozott a kormány, de még idén döntenie kell a kérdésben — tette hozzá Navracsics, aki – a kölcsön jó kondíciói és szakpolitikai okok miatt – a maga részéről támogatja a hitel igénybevételét.

(vg.hu)

Valódi Hírek