Hatalmas felháborodás: Nem akarják Bécsben látni Orbánt a tusványosi náci beszéd miatt

Kőkeményen kritizálják a kancellárt, hogy fogadja a magyar miniszterelnököt.

Karl Nehammer csütörtökön Bécsben fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amivel kapcsolatban továbbra is nagy a felháborodás a közösségi oldalakon és a különböző osztrák lapokban.

Osztrák lapok szerint a kancellár a

legnagyobb külpolitikai hibáját követte el azzal,

hogy éppen most, az Ausztriában is nagy felháborodást keltett tusnádfürdői „fajelméleti” beszéd után öt nappal fogadja a magyar kormányfőt.

Egyre több politikai személyiség, illetve lap figyelmezteti az osztrák kancellárt arra, hogy kötelessége elhatárolódni a magyar miniszterelnöktől. Szerdán a tekintélyes Profil fejtette ki, hogy

„Nehammer az elején egy egyszerű kérdést is feltehetne Orbánnak: Mi az, kedves Viktor, ami tulajdonképpen még mindig az EU-ban tartja önöket? Orbán Viktor évek óta szidja az Uniót.

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég Moszkvában könyörgött gázért, és a barátságot megőrizve fogott kezet orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Éppen most, amikor egységre lenne szükség,

Budapest összebújik Putyin gyilkos rezsimjével”.

Miért fogadja az osztrák kancellár a magyar miniszterelnököt? És miért pont most?

A kancellár által irányított Osztrák Néppárt (ÖVP) rendkívül súlyos válságba került.

Sebastian Kurz előző kancellár botrányai során derült ki, az ÖVP teljesen be akarta betonozni magát a helyi intézményrendszerbe, hogy még évtizedekig meghatározza az osztrák belpolitikát.

Ugyanazt a célt követték, mint a magyar kormány, visszafogottabb módszerekkel. Ám a pártról lehullt a lepel, és a korábban belügyminiszterként a menekültkérdésben keményvonalasnak számító, a kormányt tavaly december óta irányító Nehammer sem tudott új lendületet adni, éppen ellenkezőleg.

Ebben a helyzetben Nehammer jobbra fordul, és a populista Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) próbál szavazókat szerezni, akik politikusai és támogatói mintának tartják Orbánt és rezsimjét. Nehammer, amikor bejelentette Orbán érkezését, kiemelte, a menekültkérdésről tárgyalnak, vagy ahogy a kancellári hivatal fogalmazott, a

„két ország közötti határokon átnyúló együttműködés fokozásáról”.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pár nappal Orbán Viktor tusványosi beszéde után — amikor fajelméleti fejtegetésbe fogott — közölte:

„Elítélünk minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret”.

Hozzátették: soha nem szabad elfelejtenünk, hogy

ami a XX. század vezetőinek rasszista és idegengyűlölő retorikájaként kezdődött, az végül milliók népirtásával végződött.

A Főtér.ro szerint erdélyi értelmiségiek is tiltakoznak: Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében úgy gondolja,

vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/07/27/all-a-bal-erdelyi-magyarok-tiltakoznak-orban-fajkeveredos-naci-beszede-miatt

Valódi Hírek