Történeszek szerint Orbán olyat tett, amit már Antall József is hülyeségnek tartott

Már 30 éve sem volt értelme.

Bizonyossá vált, hogy a Fidesz nem megkésett áprilisi tréfának szánta: kétharmados parlamenti fölényükkel élve a kormánypárt képviselői megszavazták, hogy a megyéket nevezzék át vármegyékké.

Ehhez a gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvényt kellett módosítani, immáron tizenegyedszer. A kormánymegbízottakat pedig főispánokká keresztelik át, erről egy törvénycsomag részeként született döntés.

„Az önkormányzatiság kiépítése, a helyi demokrácia alapintézményeinek létrehozása a rendszerváltoztatás utolsó nagy lépése volt. Már akkor is felmerült az ötlet, hogy visszahozzák a vármegye és a főispán elnevezést”

– idézte fel Kajdi József, aki az első szabadon választott parlament idején Antall József miniszterelnök kormányhivatalának vezetője volt.

„Antall József történészként ellenezte a javaslatokat”

– folytatta Kajdi József. Az MDF-es miniszterelnök azzal érvelt, hogy a vármegyék határai egészen máshol húzódtak, mint a mai megyehatárok, és a vármegyék funkciója is egészen más volt, mint a megyéké. Annak pedig Antall József

semmi értelmét nem látta

volna, hogy csupán névleg visszaállítsanak valamit, aminek nincs tartalmi jelentése. Ugyanilyen megfontolásból utasította a főispáni tisztség újbóli bevezetését is. Így aztán mindkét javaslat lekerült a napirendről.

Kérdés, hogy a kétharmados jobboldal döntései – túl az elvi fenntartásokon – milyen gyakorlati problémákkal és mekkora kiadással járnak majd.

Annyi már most feltételezhető, hogy a vármegyék átnevezésének nem elhanyagolható anyagi vetülete lesz. Erre utal az a kitétel, hogy – bár a jogszabály elméletileg január elsejével élesedik – a megyék elnevezései mindaddig használhatók, például a táblákon, amíg az áttérés „a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható”.

Ebben a témában a kormány sem egységes. A javaslatot Lázár János építési és beruházási miniszter sem szavazta meg.

„A kormány folytatja a

Horthy-korszak restaurálására

törekvő, múltba révedő sérelmi politikát, és arra a fajta nosztalgiázásra épít, amely az égvilágon nem vezet sehova”

Karsai László történész korábban így minősítette a törekvést, hogy a Fidesz vissza akarja állítani a vármegyéket és a főispánokat.

Kapcsolódó:

“Teljesen nonszensz” — Az alkotmányjogász szerint nevetséges a Fidesz indoklása, hogy miért módosítják megint az alaptörvényt

(via Népszava)

Valódi Hírek