Durva hiba csúszott a KATA-törvénybe a könyvelők szerint: Ez sokakat még nehezebb helyzetbe hozhat

Novák Katalin pedig így aláírta.

Komoly hiba csúszott a katatörvény rohamtempóban elfogadott módosításába a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint. A szervezet elnöke, Ruszin Zsolt által jegyzett Facebook-posztban az áll, a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesőknek

nem választható

az átalányadózásra való áttérés 2022. szeptember elsejével.

Ruszin azt írja, a jogi problémát a vonatkozó részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, de a régi törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést.

A módosítás átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba lép, a MKOE-elnök értelmezése szerint ez lerontja a régi törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

Ruszin Zsolt értékelése alapján a törvény indoklása „még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát”, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

Az MKOE a poszt szerint

jelezte ezt a problémát

Novák Katalinnak is, ám választ nem kapott, a köztársasági elnök pedig hétfőn aláírta a törvényt. Novák indoklásában azt írta, a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek majd a jogosan felmerülő kérdésekre.

FRISSÍTÉS: Lapunknak küldött közleményében a Pénzügyminisztérium az alábbi reakciót küldte:

A Magyar Könyvelők Országok Egyesülete sajnos félreértelmezi az adótörvényt és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.

Az új kata törvény kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. Azoknak akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó.

 

Valódi Hírek