Öt nap alatt csaknem 4 millió forint felajánlás érkezett az Átrium színházhoz a közönségtől

Hatalmas segítség.

Korábban a színház arról tájékoztatott, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják a nézők. Az utolsó Az Őrült Nők Ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot… és így tovább. „Nem tudjuk tovább tartani a színházat” — írták. Az Átrium már korábban is többször jelezte, hogy áthidalhatatlannak tűnő anyagi nehézségekkel küzd. A színház finanszírozása akkor került először veszélybe, mikor a kormány pár évvel ezelőtt eltörölte a kulturális taót, amivel főleg a független és magánszínházak kerültek nehéz helyzetbe.

Hétfő és péntek között összesen 3.635.942 forint felajánlás érkezett az Átriumhoz

— derül ki a színház legutóbbi Facebook-posztjából — számolt be róla a Telex. A független színház, amelynek alkotói között szerepel többek között Alföldi Róbert, Ember Márk, Gyabronka József, Hernádi Judit, Stohl András is, ezen a héten csütörtökön jelentette be, hogy az utolsó előadásaikat tartják.

„Talánmégnemkésőhaigenakkoris”,

„az Átriumnak léteznie kell”,

„Remélem nem szűnik meg az Átrium. Nyugdíjasként most ennyivel tudok hozzájárulni”,

„Tartsatok ki”

— ilyen és ezekhez hasonló üzeneteket küldtek az adományok mellé a színház nézői, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként. A színház a támogatásokból befolyt összeget a munkatársak bérének kifizetésére használja fel.

Néhány hete az Átrium már küldött segélykiáltást, ötpontos közleményt tett közzé a honlapján és a Facebook-oldalán is az intézmény, amiben részletesen leírták, hogyan működnek és ehhez a működéshez miért kérnek támogatást önkormányzatoktól, cégektől, magánszemélyektől és az államtól is.

Zsedényi Balázs, az Átrium operatív menedzsere a Telexnek részletesen beszélt arról, hogy a taotámogatások 2018 végi kivezetése után az úgynevezett többlettámogatási rendszerben egyszerűen nem bírálják el a beadott kérelmeiket.

(Átrium/Facebook / telex.hu)

(Kiemelt kép: Átrium színház/Facebook)

Valódi Hírek