Navracsics megírta válaszlevelét az EU-nak: Nagyon bízik abban, hogy lesz megegyezés

Bizakodva tekint a jövőbe Navracsics.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter pénteken az Indexnek beszélt arról, hogy június 27-én járt le a határidő, amíg a magyar kormánynak válaszolnia kellett az Európai Bizottság jogállamisággal kapcsolatos kifogásaira.

A miniszter azt is közölte, hogy a kormány 70-80 oldalas válaszlevelét időben elküldték, azt most „tanulmányozza” a bizottság. Az anyag Navracsics szerint javarészt technikai, de politikai kérdések is felvetődnek benne.

„Azt látom, hogy folyamatosan közelednek az álláspontok, haladunk egyfajta megegyezés felé, és én abban bízom, hogy ez a levél még inkább hozzátesz ehhez a kölcsönös közeledési folyamathoz”

— fogalmazott Navracsics.

A miniszter kifejtette, abban bízik, hogy 2022 második felében a helyreállítási alap és az operatív programok finanszírozása terén is sikerült megállapodást kötnie a kormánynak.

„Ha ez sikerül, akkor nem kizárt, hogy még az idei évben akár uniós források is jöjjenek”

— lelkendezett.

Beszámoltunk róla, hogy Magyarországnak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat. A helyreállítási alapról rendelkező jogszabály szerint ugyanis a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását 2022. júniusában aktualizálni kell 2020-as és a 2020-2021-es összesített GDP figyelembe vételével.

Ha nem sikerül megegyezni, akkor Magyarország még a csökkentett összeg 70 százalékát is elveszítheti.

(telex.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/07/02/kiderult-maris-lottek-560-milliardnyi-unios-tamogatasnak-es-ez-meg-csak-a-kezdet

Valódi Hírek