Mi történt? Nagy Márton szerint az árstop rossz, és meg kell szüntetni

Váratlan beismerés.

Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos, mert a növekedési többlet fent tud maradni, írta meg a Telex.hu.

Szerinte az infláció elszállása miatt súlyos megélhetési válság fenyegeti a világot, az inflációt pedig az élelmiszer- és energiaárak emelkedése hajtja leginkább. Azt mondta, hogy a magyar kormány

fékezi az inflációt,

míg más országok az infláció hatását kezelik, nem azt magát közvetlenül.

Azt mondta, biztos benne, hogy 2023-ban recesszió lesz, és ez akár 2024 első félévéig is tarthat.

„Ha ugyanis le akarjuk hozni az inflációt, akkor recessziót kell okozni”

– mondta.

Szerinte az infláció leszorítása és a szankciós politika lényegében betolja Európa gazdaságát egy mesterséges recessziós környezetbe.

Azt mondta, hogy a fejlett világ recesszióját meg fogja érezni a magyar gazdaság is, de Magyarországon nem lesz várhatóan recesszió. Arról is beszélt, hogy a mediterrán országok adósságválságát is meg fogja érezni a magyar gazdaság.

Kérdésre válaszolva a beszámoló szerint azt is mondta, hogy

az árstop nem jó dolog,

és ki kell jönni belőle. Azt mondta, hogy most október 1-ig tartanak az árstopok, addigra remélhetőleg enyhülni fog az infláció. Szerinte ezekkel szemben a rezsicsökkentésből viszont nem akar kijönni a kormány.

Valódi Hírek