Az Orbán-párti államtitkár bejelentette: Magyarország biztonsága csak komoly nemzeti haderővel garantálható

Elindult a nagyszabású haderőfejlesztés.

Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, úgy látja, hogy a magyar kormány idejében felismerte, hogy a 21. század nemzeti túlélésének stratégiai alapköve lesz a szuverén és a szövetségesi védelem egymással koherens kiépítése.

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek megnyilatkozva kifejtette, szerinte az orosz-ukrán háború egyrészt semmiben sem változtatta meg a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hiszen az „konfliktusoktól és szituációktól függetlenül nagyon erőteljes katonaszakmai alapokon nyugodott”.

Másrészt mindenben változást hozott, mivel „az eurázsiai biztonságpolitikai régióban egyre gyorsabb ütemben növekvő destabilizáció és feszültség okán, valamint a NATO-tagállamok határozott költségvetés-ráfordításainak növekedésével” nagyon intenzív kutatás-fejlesztési időszak indult el a fejlett államok hadiiparában.

Az államtitkár továbbá kijelentette azt is, hogy a magyarok védelme és biztonsága össznemzeti ügy, amelyből mindenkinek felelőssége kivenni a részét.

A „Gyurcsány-Bajnai-kormányok okozta gazdasági válságból” 2016-ra sikerült annyira visszahozni az országot, hogy akkor már a magyar kormány a beszerzésekkel el is indította a haderőfejlesztési programot”

— vélekedett az államtitkár.

Maróth Gáspár úgy fogalmazott: sokkoló volt a kabinetnek, hogy 2010-ben egy olyan országot vett át, amelynek hadseregét felszámolták, haditechnikáját eltékozolták, gazdaságát csődbe vitték. Az államtitkár továbbá hozzátette: visszanézve felfoghatatlan,

miként tudták valakik ilyen felelőtlenül, ilyen mértékben kiszolgáltatni az országot a történelem fordulatainak.

Maróth leszögezte azt is, hogy a kormányzat elkötelezett, hogy mindent megtegyen egy méltó honvédelmi életpálya kialakításáért. Bíznak abban, hogy a tárcavezetés erőfeszítései meghozzák az eredményt a toborzásban és a megtartásban egyaránt. Hozzátette, hogy egy haderőfejlesztési program csak tízéves időtávokban értelmezhető. Amíg nem áll rendelkezésre a modern nyugati technológia, nem lehetséges a meglévő haditechnikai eszközök leselejtezése.

(MTI)

Valódi Hírek