Szijjártó Péter bepánikolt: komoly adóemeléstől és munkahelyek tízezreinek elvesztésétől tart

Nem tetszik neki az EU terve.

Közép-Európában a fegyelmezett költségvetési politikának köszönhetően Európa legalacsonyabb társasági adóit kell fizetni, a globális minimumadó kivetése Magyarországon

komoly adóemeléssel és munkahelyek tízezreinek veszélybe kerülésével járna

— fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szijjártó Péter szerint a globális minimumadó újra munkahelyeket sodorna veszélybe világszerte, ráadásul a termelő vállalatok adóterheinek növekedése újabb áremelkedéseket okozna, újabb lökést adva az inflációnak. Arról, hogy Európába már a jövő évtől be akarnák vezetni a globális minimumadót, míg a világ többi részén nincsenek ilyen tervek, úgy vélekedett, egy ilyen döntés az európai vállalatoknak „versenyhátrányt” jelentene.

A tárcavezető megjegyezte, hogy külügyminiszteri és pénzügyminiszteri szinten is korrekt egyeztetés zajlott a globális minimumadót pártoló Egyesült Államok tárcavezetőivel, de kijelentette, hogy a magyar kormány nem tudja támogatni az adó bevezetését.

Hozzátette, az amerikai republikánusok és a magyar kormány között egyetértés van abban, hogy minél kisebbek a munkát terhelő adók, annál nagyobb növekedési lehetőségek vannak a gazdaság előtt. Elmondta azt is, hogy az ukrajnai háború nyomán gazdasági válság is kezd kirajzolódni.

Az elmúlt száz nap háborúja nyomán nemcsak európai, hanem globális gazdasági válság is kezd kirajzolódni” — jelentette ki. A „magyarok számára rossz hír„-nek nevezte, hogy több mint száz napja zajlik a háború a szomszédban, mert az állandó biztonsági, fizikai, gazdasági és energiaellátási fenyegetést jelent.

Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb béke legyen a szomszédban, a béke iránt tett erőfeszítések azonban mindeddig eredménytelenek maradtak” — mondta a politikus.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország a kezdetektől világos álláspontot foglalt el, már a kezdetekben elítélte az Ukrajnával szemben megindult katonai agressziót, világossá tette, hogy kiáll Ukrajna mellett, és minden idők legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ország.

A magyar kormány mindvégig következetesen képviselte azt az álláspontot is, hogy a legfontosabb Magyarország biztonságának garantálása, az, hogy az ország nem sodródik bele a háborúba, és kimarad abból” — emelte ki Szijjártó Péter.

Azt mondta, Magyarország a NATO tagjaként azt az álláspontot képviseli, hogy nem szabad létrejönnie egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktusnak, mert annak „tragikus hatása” lenne. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a NATO néhány nap múlva kezdődő madridi csúcstalálkozóján is a józan ész kerekedik felül, és semmilyen olyan döntést nem születik, amelyik a konfliktust eszkalálná.

A külgazdasági és külügyminiszter

azt állította, Magyarország földgázellátása, és összességében az ország energiaellátása „teljesen biztos alapokon” áll.

A földgáz és a kőolaj is minden nap szerződés szerint, menetrend szerint, zavartalanul és mindenfajta fennakadás nélkül érkezett” — mondta. Tájékoztatása szerint Magyarországnak hosszú távú, tizenöt éves gázvásárlási szerződése van a Gazprommal.

Közölte, amikor felmerültek olyan hírek, hogy egyes országokba a Gazprom leállítja a szállítást, telefonon beszélt a társaság vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, akik egyaránt biztosították arról, Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségeiket.

Sok más nyugat-európai vállalathoz hasonlóan az MVM is olyan módon fizet a földgázért, amit a szállító előír” — tette hozzá. Szijjártó Péter jelezte, az energiaellátás is válságba került a háború miatt, ami egyrészt fizikai kockázatot jelent, másrészt komoly inflációs hatása is van.

A háborús infláció „elképesztő veszélyeket rejt magában

a gazdaságra nézve, ezért is érdekünk, hogy béke legyen — fogalmazott. Megjegyezte, a háborús infláció miatt mindenkinek nőnek a terhei.

A termelő vállalatoknak komoly energiaigénye van a működéshez, az energiaárak emelkedése miatt pedig egyre nagyobb költségekkel kell szembenézni. Arról beszélt, hogy ha még globális minimumadót is kivetünk rájuk, akkor jelentős részüknek működése ellehetetlenül, és megint munkahelyek tíz- és százezrei kerülnek veszélybe, hasonlóan ahhoz, mint a világjárvány alatt másfél-két éve.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek