Kiderült: Csak úgy nyeli a közpénzt a még nem is létező Fudan Egyetem, ennyibe került eddig

Mi lesz, ha felépül?

55 millió forintot költött négy hónap alatt a még nem létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány — írta meg a HVG szombaton.

A lap kiemeli, hogy ugyan a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány fő célja az egyetem fenntartása, egyelőre semmilyen egyetemet nem tartanak fenn, viszont legutóbbi beszámolójukból kiderül, hogy fennállása óta munkavégzés nélkül is elköltöttek

55 milliónyi közpénzt.

Az alapítványt tavaly augusztus végén jegyezték be, és 2021-ben nem volt bevétele, sőt veszteséges évet zárt: adózott eredménye mínusz 55 millió forint volt.

Ebből az összegből 27,53 millió forintot különböző szolgáltatások kifizetésére fordítottak:

  • 22,1 millió volt a jogi szolgáltatások költsége,
  • könyvvizsgálóra 1,8 millió ment el, számviteli szolgáltatásokra 900 ezer, “egyéb” szolgáltatásokra pedig 213 ezer forint,
  • vagyonőri szolgáltatásokért 2,5 milliót fizettek.

Az alapítványnál a kiadások másik felét, 27,52 millió forintot fizetésekre költöttek. A HVG megjegyzi, hogy ez a kuratóriumi és a felügyelőbizottsági tagokat jelentheti.

A kuratórium tagja és egyben elnöke a Technológiai és Ipari Minisztériumot vezető Palkovics László, de csak ő nem kap fizetést a kuratóriumi tagok közül.

A másik négy tag négy hónap alatt összesen 19,4 millió forintot kapott, amelyhez még jöttek a járulékok.

A szervezet főigazgatóját, Bertáné Bényi Krisztinát, akinek egyébként semmi köze nincs a felsőoktatáshoz, csak októberben nevezték ki, ő 2,5 fél hónap alatt bruttó 4,34 milliót kapott a „munkájáért”.

 

Valódi Hírek