A DK felszólította a kormányt, hogy töröljék el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt (+videó)

A magyar egészségügyi ellátás drámai összeomlására figyelmeztetnek.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy törölje el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, és kínáljon kiszámítható életpályamodellt az ágazat dolgozóinak.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az egészségügyi kabinet vezetője, pénteki online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Uzsoki Utcai Kórházban csütörtök délelőttől hétfő reggelig szünetel a szülészeti ellátás, a Mohácson és környékén élő kismamáknak pedig június 1-jétől a Mohácsi Kórház helyett a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára kell menniük.

„Tegnap az Uzsoki Kórház főigazgatója azt közölte Facebook-oldalán, és a kórház honlapján, hogy csütörtök délelőttől hétfő reggelig szünetel a kórházban a szülészeti ellátás. Ha mindez egy kistérségi kórházban, az ország egyik eldugott sarkában történik, az botrány. Megtörtént!”

— hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán, majd hozzátette:

„Két és fél hete, a Mohácsi Kórház főigazgatója, a kórház honlapján közölte: június 1-jétől Mohács és környékéről a kismamáknak a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinikájára kell menni, mert a szülészeti ellátást nem tudják biztosítani”.

A politikus arról is beszámolt, hogy május 30-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója azt közölte az országos tisztifőorvossal, hogy június 1-jétől

az egész hónapban 17 napon át nem tudják biztosítani a szülőszobai és a koraszülött intenzív ellátás tárgyi és személyi feltételeit.

Komáromi Zoltán arra is felhívja a figyelmet, hogy a zuglói kismamákat pedig a Honvéd Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészetén látják el.

„A magyar egészségügyi ellátás összeomlásának újabb drámai látleletével állunk szemben”

— összegezte a drámai helyzetet Komáromi.

„Úgy tűnik a Fidesz a stop infláció helyett, inkább a stop gyermekszülés programot hajtja végre. Ezek a problémák nem az adott intézmény menedzsmentjének a hibájából jöttek létre, hanem a dilettáns, átgondolatlan kormányzati intézkedéseknek köszönhetők”

— hangsúlyozta a szakpolitikus.

Komáromi Zoltán elmondta: a dilettáns kormány az alapvető egészségügyi ellátásokra is képtelen, a Fidesz egészségügyi dolgozók ezreit üldözte el az ágazatból és az országból, továbbá éveken át milliárdokat vontak ki az egészségügy működési költségeiből. Hozzátette, az Orbán-kormány nem becsüli meg az egészségügyi dolgozókat.

„Ma és az előttünk álló napokban vajúdó kismamákat fognak elküldeni az Uzsoki Kórházból.

Ez a világ szégyene, egyben a magát családbarátnak hazudó törvénytelen kormány valódi arca.

Ha az élet igazságos lenne, akkor Orbán Viktor személyesen mondaná el a vajúdó kismamáknak, hogy hétfőig nincs szülészet, tessék máshova menni, vagy tessék visszatartani a gyereket”

— fogalmazott Komáromi Zoltán.

„A Demokratikus Koalíció az követeli a törvénytelen a kormánytól, hogy törölje el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, és kínáljon kiszámítható életpályamodellt az összes egészségügyben dolgozó szakember részére”

— hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/09/drama-a-szolnoki-hetenyi-geza-korhazban-az-ujszulottek-intenziv-ellatasat-sem-tudjak-biztositani

Valódi Hírek