Dráma a szolnoki Hetényi Géza Kórházban: Az újszülöttek intenzív ellátását sem tudják biztosítani

A koraszülötteket Budapestre, rosszabb esetben Debrecenbe kell szállítani.

Akadozik az újszülött intenzív ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban – írta NNK-s dokumentumokra hivatkozva Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán — írja a hvg.hu.

Ez azt jelenti, hogy a szolnoki kórházban a neurológiai, a stroke- és a szülészeti ellátás is akadályozott. Előbbiekről Kunetz a 444-en írt még májusban, utóbbival kapcsolatban korábban a hvg.hu írta meg, hogy a polgármester Szalay Ferenc szerint

a „baloldali propaganda” álhíre, hogy hiányos az ellátás,

ezt azonban érintett kismamák személyes történeteikkel cáfolták.

Kunetz Zsombor azt írja, hogy ez alapján a „Ceglédi Toldy Ferenc Kórházból a kora- és újszülötteket jobb esetben a több mint kétszer akkora távolságra eső kijelölt budapesti kórházak valamelyikébe, rosszabb esetben Debrecenbe kell szállítani”.

A szakértő szerint ezek a szállítások rendkívül kockázatosak,

mert a koraszülöttek fejletlenségük miatt a kisebb traumákra, így például a mentőautó gyorsítására és fékezésére is érzékenyek, ezek pedig agyvérzést okozhatnak náluk. Hozzátette: egy ekkora központ kiesésével, kérdéses, hogy odaérnek-e a koraszülöttmentők időben, hiszen így a feladatok száma is megnő.

A szakértő azzal zárta sorait: „kíváncsi vagyok erre milyen választ ad az új egészségügyi államtitkár Excel-táblája” – utalva az új államtitkár Takács Péter szavaira, aki szerint „az ügyek 85 százalékát el lehet dönteni Budapestről, Excel-táblát nézve”.

(via, hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/09/hugomnak-mar-elfojt-a-magzat-vize-amikor-szoltak-hogy-menjunk-budapestre-elszabadultak-az-indulatok-a-szolnoki-polgarmester-posztja-alatt

Valódi Hírek