Kiderült: Orbánék pontosan tudták, hogy a fogyasztók fogják megfizetni a különadót

Csak elfelejtettek szólni erről.

A kormány tudhatta, hogy ahol alkalmazzák a légitársaság-adót, ott az utasokra hárítják azt át valamilyen formában — írta a 24.hu szerdán.

Ez az adónem ugyanis több országban is létezik Európában, a légitársaságok pedig

mindenhol az utasokra terhelik.

„A légitársaság-adót Európában majdnem mindenhol alkalmazzák, a departure tax 10-50 euró közötti összeg az út hosszától függően, ezért gondoltuk azt, hogy itthon is bevezethető egy egységes, utasonkénti 10 eurós adó, amit a légitársaságnak kell befizetnie a költségvetésbe”

— ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter mondta az Inforádióban azután, hogy Orbán Viktor bejelentette az extraprofitadót.

Azt már elfelejtette megemlíteni Nagy, hogy ezt az adót mindenhol az utasokra terhelik, az adónem bevezetése pedig kivétel nélkül minden országban rossz hatással volt az utasforgalomra.

Magyarországon a Ryanair azonnal lépett az új adónem bejelentésére: szinte

azonnal kivetették utasaikra a kb. 3900 forintos (10 eurós) költséget.

A kormány azonnal fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított, a Ryanair pedig szokatlan hangnemben válaszolt:

“Nagy miniszter úr elfelejtette a közgazdaságtant. Küldünk neki egy új Közgazdaságtan kezdőknek könyvet, amit reményeink szerint tanulmányozni fog, hogy meg tudja magyarázni, miért vetnek ki »extraprofitadót« egy olyan veszteséges iparágra, mint a légiközlekedés”.

Időközben már az Easyjet és a Wizz Air is bejelentette, hogy az új adónem miatt drágulni fognak a viteldíjak.

A 24.hu végigveszi, hogy mely országban mikor és milyen hatással vezették be a légitársaságok utasonként számolt különadóját, összeállításukból pedig az derül ki, hogy

mindenhol az utasokra hárul a pluszadó összege.

Hiába tartja tehát felháborítónak a kormány a Ryanair lépését, ezt a módszert Európa-szerte alkalmazzák a légitársaságok, hívja fel a figyelmet a lap, hozzátéve, hogy a Ryanair gyakorlatát nem tiltja semmi, és nehéz elképzelni, hogy a fogyasztóvédelem bármilyen módon fogást találjon rajta.

Az airportal.hu gyűjtése szerint a fapadosokon túl a Budapesten is üzemelő hagyományos légitársaságok zöme is átháríthatja az utasokra az adót.

A különadó a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek (IATA) sem tetszik, mivel a kormány előzetesen nem konzultált a légitársaságokkal.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy a magyar állam az év eleje óta egyébként is jelentős plusz bevételre tesz szert a légiforgalomból, ugyanis januárban mintegy másfélszeresére nőttek a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjak, és emelkedett az úthasználati egységdíj is.

.

 

Valódi Hírek