Kiderült: Schadl György hihetetlenül jó áron jutott hozzá Budapest egyik legértékesebb ingatlanjához

Biztos csak szerencséje volt.

Még az V. kerületi önkormányzat által készíttetett értékbecslés szerint is egymillió forintot ér négyzetméterenként az a Városház utca 16. szám alatti üzlethelyiség, amelynek a szomszédjában található ingatlant 2019-ben 389 ezer forintos négyzetméteráron vette meg Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatott elnöke.

Hat üzlethelyiség is található abban a Városház utca 16. szám alatti épületben, amely Budapest belvárosának egyik legértékesebb részén helyezkedik el. Ezek közül kettő is Schadl György tulajdonában van, a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat ugyanis előbb 2019-ben, majd 2021-ben éppen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének adott el egy-egy ingatlant.

A helyi vezetés most azt tervezi, hogy a Városház utca 16. szám alatt egy harmadik üzlethelyiséggel is kezd valamit, de ezt nem eladnák, hanem bérbe adnák valakinek. Emiatt értékbecslést kellett készíteni, a helyi szabályozás szerint ugyanis az ingatlan forgalmi értéke alapján határozzák meg a bérleti díjakat.

A kiadásra szánt, 123 négyzetméteres üzlet esetében 126,8 millió forintos, azaz négyzetméterenként

több mint egymillió forintos

forgalmi értéket állapítottak meg. Ez azért különös, mert Schadl György korábban 389 ezer forintos, valamint 755 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá az ugyanabban az épületben lévő és ugyanúgy a földszinten elhelyezkedő üzletekhez.

Egy 49 négyzetméteres ingatlanért 19 millió 38 ezer forintot kellett fizetnie, egy 43 négyzetméteres üzletért pedig 32,5 millió forintot.

Az eladási árat a kerület korábbi tájékoztatása szerint független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg. Az egyik ingatlan esetében pályázat útján szerezte meg az ingatlant Schadl György, a másik esetében a helyiség bérlője adta át neki a vásárlás jogát.

Az ingatlanpiaci árak ugyan emelkedtek az elmúlt években, azonban 2019-ben már egymillió forint körül alakult a kerületben az átlag négyzetméterár. Az rtl.hu ezért megkérdezte a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzat álláspontját is, hogy megtudjuk, mi okozhatja a forgalmi értékek közötti jelentős eltérést, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/02/18/egy-teljes-bunszovetkezet-mukodhetett-a-7-keruletben-ujabb-reszletek-derultek-ki-schadl-gorgy-ingatlanmutyijairol

Valódi Hírek