Megkérdezték Németh Szilárdot, miért védelmeznek Orbánék egy dollármilliárdos ex-KGB-ügynököt, a válasz kiakasztó

Ismét nagyot ment a rezsibiztos.

„Ha minden rendben lenne, akkor én nem lennék a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos” — mondta Németh Szilárd az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

Németh Szilárd az üzemanyagárak és a rezsiárak emelkedését Európában Brüsszel, illetve a szankciós politika hibájának tudja be.

A rezsibiztos beszélt a műsorban az Oroszország elleni uniós szankciókról, miután Orbánék vétója miatt a Kirill pátriárka orosz egyházfőre vonatkozóak kikerültek a csomagból.

Szerinte Orbán Viktort nem zsarolják semmivel az oroszok, ahogyan azt a minap Michael Gahler, az Európai Néppárt külügyi szóvivője a Twitteren feltételezte nem túl kedves hangú bejegyzésében.

„A vallás- és véleményszabadságot komolyan gondoljuk és tiszteletben tartjuk”

– mondta.

„Mégis csak ez az ország Európa legnagyobb keresztény közössége, ennek a nyolcvanmillió embernek a lelki vezetője Kirill pátriárka”

— tette hozzá. A műsorvezető felvetette, hogy Kirill pátriárka egy volt KBG-ügynök, egyben több milliárd dolláros vagyonnal rendelkező oligarcha is, amire a rezsibiztos úgy reagált:

„Ezt majd ők intézik, ebbe nem gondolom, hogy bele kellene szólnunk.

Itt elvekről van szó.

Nagyon fontos elvekről van szó, és ezek az elvek alapján megértették ezt az Európai Unióban. Egyetlen hangos szó nem volt”.

Szó volt az úgynevezett extraprofitadóról is. A kérdésre, hogy vajon miért van erre a lépésre szükség, ha minden rendben van, ahogyan azt a kormány állítja, Németh Szilárd azt mondta:

„Én nem mondtam, hogy minden rendben van.

Ha minden rendben lenne, akkor én nem lennék a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos.

Nem kellene egy ilyen kormánybiztos, mert akkor menne minden a maga útján”.

Hogy a rezsicsökkentés mennyibe fog kerülni a költségvetésben, Németh azt válaszolta, annyiba, amennyit a rezsialapba befizettetnek. A várakozások szerint idén 700 milliárd kerül majd az alapba.

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek