Dráma a magyar egészségügyben: Több kórházban minden második beteg meghalt az intenzív osztályon

2020-ban a magyar intenzív osztályokon, összesen 11 700-an vesztették életüket.

Hosszú cikkben elemezte a 444.hu, hogy a koronavírus-járvány első évében miként alakultak a kórházak halálozással kapcsolatos mutatói. Mint írják, a járvány első évében jóval többen haltak meg intenzív osztályon, mint előtte, és óriási különbségek vannak a kórházak között.

Az adatokra egy nyilvános, eddig feldolgozatlan adatbázisban talált rá a lap. A nyilvántartás szerint van, ahol minden második beteget elvesztettek, máshol csak minden tizediket, ám ennek okairól hiába érdeklődtek.

A cikk szerint

majdnem minden negyedik beteg meghalt 2020-ban a magyar intenzív osztályokon, összesen 11 700-an.

Egy évvel korábban, amikor még nem volt koronavírus-járvány, minden ötödik embert vesztettek el, összesen 9400-at. Voltak egészen kiugró megyék is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 50 százalékot közelítette a halálozási arány 2020-ban, de Komárom-Esztergomban és Pest megyében is

meghaladta a 40-et.

A járvány előtti utolsó évben sehol sem fordult elő ilyen. Egyes kórházak intenzív osztályán minden második beteg meghalt. Ilyen volt

  • a törökbálinti tüdőgyógyintézet,
  • a budapesti Szent Margit Kórház,
  • a ceglédi,
  • a pápai,
  • a nyíregyházi
  • és a tatabányai kórház is.

(A statisztikában minden személy szerepel, aki intenzív osztályon halt meg, nemcsak a koronavírusosok. Fontos lenne ismerni a fertőzöttek halálozását is, de az illetékes állami hivatal bíróság előtt állította, hogy fogalma sincs róla).

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint általában azokon az intenzív osztályokon haltak meg sokan a járvány első évében, ahol korábban is magas volt a halálozás. Ez fordítva is igaz: a Semmelweis Egyetemen a koronavírus felbukkanása után is tartották a korábbi, jóval alacsonyabb szintet, akárcsak a Honvédban vagy a Péterfyben.

A Korányi Kórházban

majdnem duplájára nőtt az intenzíves halálozás egyik évről a másikra,

feltehetően azért is, mert az első és a második járványhullámban is kiemelt ellátóhelyként működött. A Dél-pesti Centrumkórház is hasonló szerepet töltött be, ott 30 százalékos volt az emelkedés.

A 444.hu ismertetett több kórházi járványszámot is, amiket sikeresen perelt ki az állami fenntartótól. De, mint írják, talán ennél is fontosabbak, azok az adatok, amikről fogalma sincs a hivatalnak.

(via, 444.hu / 24.hu)

Valódi Hírek