Szakértők szerint nyakunkon a 800 forintos kenyér

Elkerülhetetlennek tűnik.

A jelenleg aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál, aminek oka, hogy most hozzávetőleg 220-250 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.

A tonnánkénti búzaár (a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest)

140 ezer forintnál jár,

ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit. Mindeközben az energiaárak is magasra szöktek: a Hajdúgabona Zrt. éves villanyszámlája a tavalyi 250 millió forintról

900 millió forintra nőtt,

a Hajdúsági Sütődék Zrt. pedig 5 és félszer akkora gázszámlát fizet most, mint néhány hónappal ezelőtt. A cégvezetők egyetértenek abban, hogy aki nem tudja ezeket a pluszköltségeket minél gyorsabban elismertetni az áraiban, az bizony pillanatok alatt tönkremegy.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debreceni Egyetem búzatermesztési konferenciáján a napokban elmondta, hogy ma egy kiló búza ára 140 forint, ebből dolgozik a malomipar.

Ez a liszt esetében azt jelenti, hogy hozzávetőleg 230 forintos kilónkénti átadási ár fog hozzá tartozni. Ha ezt az árréssel és az áfával megnöveljük, akkor

300 forint feletti

lisztárak jöhetnek a boltokban.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: júliustól további 40 százalékos lisztáremelés lép életbe. Ennek hatása tovagyűrűzik a malomipartól a sütőiparig, de hogy az áremelést mennyire tudják majd érvényesíteni a piaci szereplők a fogyasztói árakban, az csak később derül ki.

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütődék Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy egy megállíthatatlannak tűnő folyamat zajlik, immár háromnegyed éve.

Szeptember eleje óta a liszt ára gyakorlatilag megduplázódott, november óta a gáz ára 5 és félszeresére nőtt nálunk, az áram ára pedig január óta megháromszorozódott. Egymást érik a költségnövekedések több hullámban, nagy ütemben.

Az energiapiaci történések mellett a drágulás másik oka az alapanyagok piacán keresendő; a hírek szerint a következő egy-másfél hónapban

további 30-40 százalékos áremelkedés lesz a gabona- és a lisztpiacon.

A Demokratikus Koalíció (DK) eközben azt kéri, hogy az év végéig csökkentsék nulla százalékra több termékcsoport, köztük az alapvető élelmiszerek áfáját.

Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a már korábban is ismertetett javaslatuk

az alapvető élelmiszerek mellett

a munkahelyi étkezésre, a gyermekápolási termékekre, a női higiéniai termékekre, a napelemekre és egyéb megújulóenergia-termékekre, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítésére terjedne ki.

A DK elképzelése szerint a felsorolt termékek áfája jövőre is csak 5 százalékos lenne.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, illetve a gyermekápolási és női higiéniai termékek áfájának csökkentésével kellene megállítani a mindennapi élethez szükséges alapvető dolgok áremelkedését.

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek