Manfred Webernek nagyon elege van Orbánból: Az Európai Néppárt vezetője megszüntetné az egyhangú szavazást

„Orbán el akarja pusztítani az egységes Európát”.

Őszintén elegem van abból, hogy Magyarország, Orbán állandóan blokkolja az Oroszország elleni szankciókat. Túl kell lépni az egyhangúság elvén, legyen elég az egyszerű többség — mondta a lengyel Gazeta Wyborczának Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője az Európai Parlamentben, akit ma várhatóan a párt elnökévé is megválasztanak Rotterdamban — számolt be róla a hvg.hu.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, aki a kedd hajnali brüsszeli megállapodás előtt beszélt a lengyel újságíróval, a lengyeleket is figyelmeztette: a varsói kormánynak végre meg kell értenie, hogy a jogállam elveinek megsértése, a független igazságszolgáltatás aláásása éppen az ellenkezője annak, amiért az ukránok most harcolnak. Ez a megjegyzés azt mutatja, hogy a Legfelső Bíróságról hozott új törvény egyelőre nem mindenkit győz meg, és bizonytalan, hogy elegendő-e a Helyreállítási Alap eurómilliárdjainak felszabadításához.

Weber hangsúlyozta, hogy vállalja a hazai politikába visszatért és a magyar kormánnyal szemben szintén kritikus eddigi pártelnök, a lengyel Donald Tusk örökségét, akinek érdemei közé sorolja, hogy a Fideszt 2021-ben „kidobták” az Európai Néppártból. (A Fidesz szerint persze ők maguk léptek ki).

A német politikus régi bírálója a magyar miniszterelnöknek, 2020 végén „Orbán Viktor politikája a téves út” címmel közölt írást a Welt am Sonntag című konzervatív német vasárnapi lapban, amelyben azt írta, hogy

„Orbán el akarja pusztítani az egységes Európát”.

Erre Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy Weber azért haragszik, mert őt okolja, amiért nem lett az Európai Bizottság elnöke, és csak a jobboldalon hajlandó szélsőséges veszélyeket látni, a baloldalon nem.

A kereszténydemokrata jellegű EPP tagpártjai ma csak hét EU-tagállamban kormányoznak, de az Európai Parlamentben továbbra is a legnagyobb frakciót alkotják.

(via, hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/05/30/most-lett-elege-manfred-webernek-az-europai-neppart-vezetoje-kemenyen-beszolt-orbannak

Valódi Hírek