Most lett elege Manfred Webernek: Az Európai Néppárt vezetője keményen beszólt Orbánnak

Elege van abból, hogy Orbán diktálja az ütemet.

Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy hétfői interjúban — számolt be róla a Hírklikk.

A német politikus az NTV német hírcsatornának adott interjúban kiemelte, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács hétfőn kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt

„erkölcsileg vállalhatatlan”,

hogy naponta euró-százmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába.

Manfred Weber ezzel összefüggésben kifogást emelt a magyar kormány álláspontja miatt is:

„Őszintén szólva, elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet”

– mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Ha a magyar kormány „nem hajlandó felhagyni a blokáddal”, akkor el kell érni, hogy az EU a „leglassabbakat” hátrahagyva haladhasson előre – tette hozzá.

Mint mondta, „Orbán nem játszadozhat velünk”, szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

Hozzátette: az embargó körüli vita azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.

Manfred Weber többek között arról is beszélt, hogy helyesnek tartja a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) megegyezését a német kormánypártokkal – szociáldemokraták , zöldek, liberálisok – a tervezett százmilliárd eurós haderőfejlesztési alapról.

Kiemelte: „erős jelzés” a világnak, hogy Németország hajlandó beruházni a védelembe, de nem szabad megfeledkezni az európai perspektíváról, a nemzeti haderő erősítése mellett a közös európai védelmi képességek fejlesztéséről sem.

A koalíciós pártok és a szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) legnagyobb ellenzéki erejét alkotó CDU/CSU pártszövetség vezetőinek vasárnap késő esti megegyezése szerint a kormánypártok vállalják, hogy a 100 milliárd eurót teljes egészében a hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére fordítják. A CDU/CSU cserébe vállalja, hogy biztosítja az új állami pénzügyi alap felállításához elengedhetetlen alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget a Bundestagban.

(via, hirklikk.hu)

 

Valódi Hírek