Óriási fideszes belháború tört ki Csepelen: Németh Szilárd összebalhézott az alpolgármesterrel

Összeszólalkoztak.

A választást követően véget ért a tűzszünet Németh Szilárd és a csepeli kormánypárti kerületvezetés között. Mint ismert, Németh korábban a 2010 és 2014 közötti önkormányzati ciklusban a kerület polgármestere és országgyűlési képviselője volt, nyolc éve azonban elbukott az egyéni képviselő-választáson Szabó Szabolccsal szemben — immáron zsinórban harmadszor –, és ősszel nem indult újra polgármesternek.

A jelenleg honvédelmi államtitkárként dolgozó Németh viszonya elhidegült a fideszes vezetésű önkormányzattal, és a választást megelőzően össze is szólalkozott Borbély Lénárd polgármesterrel. A konfliktus középpontjában Csepel sportlétesítményei, valamint egy állami pénzből épült birkózóakadémia áll.

Ahogy a 444 is felidézte, Németh alapítványa 5 milliárd forintos kormányzati támogatás révén bekebelezte a Csepel SC Alapítványt, valamint a hozzá tartozó épületegyüttest. Ennek része a Béke téri sportcsarnok a hozzá tartozó 12 ezres futallstadionnal, valamint a Hollandi útnál és a Gubacsi útnál található evező-, illetve kajak-kenu-telep is.

Bár Németh 2014 óta minden választást elbukott a kerületben, a Fidesz meg tudta tartani Csepelt 2014-ben és 2019-ben Borbély Lénárd jelenlegi polgármester vezetésével. A listás országgyűlési képviselő és a polgármester között régóta elmérgesedett a viszony, amely egy iskolafelújítás körüli vitában csúcsosodott ki tavaly év végén.

A választást megelőzően folytatódott a vita, Németh és Borbély nyíltan üzengettek egymásnak a Facebookon. A rezsibiztosként elhíresült politikus legutóbb arra kérte a polgármestert, hogy tartsa be választási ígéreteit, és tegye lehetővé, hogy a Némethez tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia mellé egy diákotthont felépíthessenek.

A polgármester azzal replikázott, hogy az intézmény már kapott kollégiumot, ugyan nem a Kis-Duna-parton. A kerület vezetője emlékeztette a képviselőt, hogy a kerületi önkormányzat már tárgyalt a kezelésükben lévő Hollandi úti ifjúsági tábor átadásáról, azonban azt leszavazták, mivel a csepeliek több mint négyötöde inkább zöldterületet, családi és ifjúsági parkot szeretne a helyszínre.

A vita a választási időszakban egy időre elcsendesült, azonban most újra hangos lett az éter. Ábel Attila alpolgármester — aki már Németh polgármestersége alatt is ekként szolgált — nehezményezte, hogy a képviselő kordonnal vetette körbe a birkózóakadémiát, amely elvileg a sportolók főhadiszállásaként szolgál.

Azt is jelezte az alpolgármester, hogy még egy emeletet felhúztak az épületre Németh kérésére, amely azonban magasabb lett, mint ígérte. „{M}ár nem a lombkoronaszint alatt maradt, mint ígérted.

Sokak szemében veszett el ekkor a hitelességed

— jelentette ki Ábel.

De az épület arányossága is, mert túl naggyá vált abban a környezetben. A következő az lett, hogy nem engedted be a csarnokba azokat, akiknek épült.

Olyan költséget akasztottál a csepeli birkózók nyakába, amit erkölcsileg és anyagilag sem tudnak fizetni,

ami ellen rezsibiztosként te nemzetközi sajtókonferencián tiltakoznál” — olvasható a kemény hangvételű kritika.

Ábel Attila a Fidesz 2007-es kordonbontására reflektálva írta, most Németh kordonjait bontották el. Azt is leírta, a 2,4 milliárd forintból felhúzott csarnokot közpénzből vette meg a politikus, mégis magánvagyonként kezeli.

A kordon, amit a KIMBA köré építettél, amit ötven lakattal erősítettél meg, végleg elszakított Csepeltől. Szilárd: vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé. Törd le a lakatokat, bontsd le a kordont, tedd a csepelieké a Csepel SC-t és a KIMBA-t, hiszen erre kaptál felhatalmazást!” — zárta sorait Ábel.

Az alpolgármester a 444 megkeresésére levélben reagált, és úgy nyilatkozott, a 2,4 milliárdból a csepeli birkózók számára épült csarnok átverés volt a rezsibiztos részéről. Azt is leírta, semmilyen kérdésre, megkeresésre nem reagál Németh Szilárd, így nem lehet vele együttműködni. Hozzátette, még a bejegyzésében leírtaknál is sokkal rosszabb a helyzet.

(Ábel Attila/Facebook/444.hu)

Valódi Hírek