Ötödik Orbán-kormány: Megvan, melyik miniszter kaphatja meg az egészségügyet

Mégsem lesz önálló minisztérium.

Még két hét is eltelhet az ötödik Orbán-kormány névsorának hivatalossá válásáig, de egy friss törvényjavaslat megerősíti azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint az új kabinetben az egészségügyi terület az erőforrástárcától átkerülhet

a Belügyminisztériumhoz,

amit várhatóan továbbra is Pintér Sándor vezet majd.

A Gulyás Gergely által jegyzett tövénymódosítás szinte egy időben került fel a parlament honlapjára azzal, amiben Varga Judit igazságügyi miniszter az Ukrajnában zajló háborúval és annak humanitárius hatásaival indokolt, már előre bejelentett tizedik Alaptörvény-módosítást terjesztette be, és amely erre a helyzetre kiterjesztené a veszélyhelyzet mint különleges jogrend alkalmazhatóságát, lehetőséget adva a kabinetnek a rendeleti kormányzásra.

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűntetését célzó Gulyás-féle törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott, jelenleg hatályos rendelkezések joghatásait a veszélyhelyzet megszűnésével rendezze. A mintegy 70 oldalas salátatörvény emiatt meglehetősen száraz olvasmány, ám van benne egy érdekes részlet az 53. oldalon, a javaslat részletes indoklásában.

Az újdonság az eddig nem használt,

“az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter”

fogalom. A járvánnyal kapcsolatos jogszabályok, rendeletszövegek eddig “a közbiztonságért felelős miniszter” fogalmat használták ugyanazokon a törvényi helyeken, ahol most az új terminológia szerepel, mint amely május 31-e után lesz érvényes.

Ez a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter felel majd az egészségügyi területért is.

(via hvg.hu)